Ρίο – Αντίρριο: Το καλώδιο υπερυψηλής τάσης βρίσκεται ήδη στο βυθό

Η πόντιση του πρώτου υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400 κV στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε σήμερα σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Ρίου-Αντιρρίου. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται ειδική εκδήλωση στην οποία βρίσκονται οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ και της Ελληνικά Καλώδια-Fulgor, αναδόχου του σχετικού έργου.Το ακριβές σημείο της εκδήλωσης θα εξαρτηθεί από τη θέση του πλοίου που εκτελεί τις εργασίες (στην ανατολική πλευρά της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου).

Να σημειωθεί ότι εδώ και έναν μήνα, στο θαλάσσιο στενό Ρίου – Αντιρρίου το ειδικό πλοίο Ariadne, με σημαία Κύπρου, μαζί με άλλα βοηθητικά σκάφη πραγματοποιούν προπαρασκευαστικές εργασίες για την πόντιση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400 Kv, το οποίο θα φτάσει μέχρι τη Μεγαλόπολη.Το έργο αποτελεί τμήμα της επέκτασης των Γραμμών Μεταφοράς του Συστήματος 400 kV προς την Πελοπόννησο. Πρόκειται για κομβικό τμήμα του λεγόμενου «Διαδρόμου Α» που θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης -μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου.
Συνιστά ταυτόχρονα ένα εμβληματικό έργο για το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς το καλώδιο Ρίου-Αντιρρίου είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400 kV στην Ελλάδα.Το έργο έχει αναλάβει η κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ-Fulgor AE με τίμημα 29,02 εκατ. ευρώ και χρόνο υλοποίησης 10 μήνες. Θα ακολουθήσει το επίγειο τμήμα με χρόνο υλοποίησης τους 11 μήνες και μειοδότη πάλι την Ελληνικά Καλώδια ΑΕ με τίμημα 17,87 εκατ. ευρώ.

Ο «Διάδρομος Α», έργο συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2019. Θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς θα αυξήσει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο, θα επιτρέψει την αξιοποίηση του ενεργειακού παραγωγικού δυναμικού της περιοχής και θα ενισχύσει την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.

πηγή : pelop.gr