Συνεργασίες με… μέτρο

Οι αλλαγές στον “Κλεισθένη” από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη βελτίωση της κυβερνησιμότητας δήμων και περιφερειών φαίνεται πως βάζουν φρένο στις συνεργασίες μεταξύ των αυτοδιοικητικών παρατάξεων που αρχικά έμοιαζαν αναγκαίες για την επόμενη μέρα… Τουλάχιστον στις περιπτώσεις εκείνες που οι εκλεγέντες δήμαρχοι και περιφερειάρχες υπολείπονται μικρού αριθμού εδρών (δύο, τριών ή τεσσάρων) για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Σε περιπτώσεις όπου ο δήμαρχος απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, οι συνεργασίες μάλλον είναι αναγκαστικές (παράδειγμα ο δήμος Ναυπακτίας όπου ο νέος δήμαρχος Β. Γκίζας έχει μόνο έξι από τις 27 έδρες του συμβουλίου).

Έτσι δεν αποκλείεται όμως να υπάρξουν περιπτώσεις, όπου το πράγμα θα προχωρήσει χωρίς συνεργασίες, με το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη να θέτουν κάθε φορά το συμβούλιο προ των ευθυνών του στη ψήφιση των θεμάτων. Εξάλλου και με το προηγούμενο σύστημα ένα σημαντικό ποσοστό θεμάτων (διαδικαστικού – γραφειοκρατικού χαρακτήρα που κακώς βέβαια εισέρχονταν στα ανώτατα όργανα των ΟΤΑ) εγκρίνονταν με ευρείες πλειοψηφίες ή ακόμη και ομόφωνα. Αυτό θα μπορεί να γίνει εφικτό από τη στιγμή που με τις αλλαγές που επήλθαν υπάρχει η πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου και του περιφερειάρχη στις επιτροπές των ΟΤΑ.

Μια τέτοια περιπτωση είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εξάλλου το άθροισμα των παρατάξεων Φαρμάκη και Σπηλιοπούλου (σενάριο συνεργασίας που διακινήθηκε απο την πρώτη στιγμή) δίνει ακριβώς το 50% του συμβουλίου και όχι το 50 +1…. Δεν αποκλείεται μάλιστα μια τέτοια περίπτωση να είναι και ο δήμος Αγρινίου. Οι πολιτικές διαφορές και η εν γένει αντιπαλότητα μεταξύ της παράταξης Παπαναστασίου και των παρατάξεων, που έχουν τον αριθμό των εδρών που αθροιστικά δίνουν την πλειοψηφία, μοιάζουν αγεφύρωτες.

Σε κάθε περίπτωση εντός του φθινοπώρου και κυρίως με την ψήφιση των προϋπολογισμών και των τεχνικών προγραμμάτων της επόμενης χρονιάς θα φανεί πως θα λειτουργήσει συνολικά ο… τροποποιημένος “Κλεισθένης”. Βεβαίως κατά τόπους σε δήμους και περιφέρειες υπάρχουν θέματα που έχουν ιδιαίτερα υψηλό πολιτικό νόημα. Εκεί δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα πρέπει και τη συνοχή των παρατάξεων τους να διατηρήσουν, αλλά και να βάλουν νερό στο κρασί τους, προκειμένου να “ψαρέψουν” ψήφους στην αντιπολίτευση…