Σκουπίδια μεταφέρονται από νομό σε νομό και κονδύλια παραμένουν αναξιοποίητα

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η επιστολή-κόλαφος του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν προς την ελληνική κυβέρνηση για τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Η ανησυχία της Κομισιόν για την κωλυσιεργία στην αξιοποίηση των χρηματοδοτήσεων της Ε.Ε. έχει να κάνει ανάμεσα στα άλλα και με τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Ο Γ. Χαν διαπίστωνε στην επιστολή του το προφανές, πως δηλαδή κάποιες περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος έχουν λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων με την εφαρμογή επιτυχημένων προγραμμάτων ΣΔΙΤ, ενώ σε άλλες περιφέρειες, όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, τα Ιόνια Νησιά, η Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Στην Δυτική Ελλάδα το πρόβλημα ήταν έντονο τα προηγούμενα χρόνια σε περιπτώσεις όπως αυτής του Πύργου, της Πάτρας και του Αιγίου. Είδαμε αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν σκουπίδια από την Αχαΐα και την Ηλεία να μεταφέρονται στην Αιτωλοακαρνανία. Ενώ ακόμη και σήμερα τα σκουπίδια του Αιγίου μεταφέρονται στην Κοζάνη(!) με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιπλέον κόστος…

Στην περίπτωση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας το «ρόλο» του Γ. Χαν έπαιξε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Regio Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χρήστος Γκόγκος, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι στον άξονα προτεραιότητας 2, που αφορά το περιβάλλον, μέχρι στιγμής έχουν απορροφηθεί περίπου 37 εκατ. ευρώ (ποσοστό 23%), ενώ οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται μόλις στο 35%. «Υπάρχουν Περιφέρειες που έχουν κάνει πολύ ωραία πράγματα σε αντίθεση…» σχολίασε ο Χρ. Γκόγκος μιλώντας για το παράδειγμα της Ηπείρου. «Έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα με τα σκουπίδια και τα λύματα. Στη χώρα μας αυτή την στιγμή για τις υποθέσεις που έχουμε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -και οι υποθέσεις αυτές δεν έχουν ακόμα κλείσει- πληρώνουμε 120 εκατ. ευρώ πρόστιμα» πρόσθεσε ακόμη.

«Ποιους κοροϊδεύουμε;»

Ωστόσο εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η αναφορά του εκπροσώπου της DG Regio στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν έργα ώριμα για να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) για τα σκουπίδια. «Διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι των ΠΕΣΔΑ έτσι όπως έχουν τεθεί είναι μη ρεαλιστικοί. Οι στόχοι, που τέθηκαν, ήταν στόχοι πάρα πολύ υψηλοί. Στη χώρα μας, το επίπεδο ανακύκλωσης σήμερα είναι της τάξης του 16%. Και τα ΠΕΣΔΑ λένε, ότι θα φθάσουμε το 2020 το 75% ανακύκλωσης. Δηλαδή ποιους κοροϊδεύουμε; Πως θα το φθάσουμε αυτό; Έτσι, επειδή το βάλαμε μέσα στο ΠΕΣΔΑ;» αναρωτήθηκε δηκτικά ο Χρ. Γκόγκος και ζήτησε « να βάλουμε σαν στόχους αυτό επιτέλους που μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί το ΠΕΣΔΑ σήμερα της Δυτικής Ελλάδας αναφέρει μία σειρά από επενδύσεις, που πρέπει να γίνουν στην Περιφέρεια, και τον προϋπολογισμό τους, αλλά πολλές από αυτές τις επενδύσεις δεν είναι ώριμες».