Ανώριμη ακόμη η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα

Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Από το 2017 το έργο της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα μπήκε στο επίσημο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, ενώ το έργο ανακοινώθηκε επίσημα στις αρχές του 2019 από τους τότε Υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη και Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, με χρηματοδότηση άνω των 30 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.

Πρώτα η ένταξη μετά… η ωριμότητα

Όμως σήμερα, όπως αποκαλύπτει το ΑγρίνιοCulture.gr, το έργο παραμένει στον «αέρα», παρά το γεγονός ότι τα κονδύλια έχουν δεσμευθεί και περιμένουν, επειδή δεν είναι ακόμη ώριμο! Η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, μέρος των πρακτικών της οποίας δημοσιεύει σήμερα το ΑγρίνιοCulture.gr, ήταν αποκαλυπτική του πράγματος. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης την ανωριμότητα του έργου παραδέχθηκε και ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας. Εκείνος που όμως ήταν σκληρά επικριτικός ήταν ο εκπρόσωπος της DG Regio της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρήστος Γκόγκος. «Είναι σημαντικό προφανώς να ενταχθεί ένα έργο. Αλλά πρέπει να είμαστε και ειλικρινείς. Πολλές φορές η ένταξη ενός έργου είναι και πολιτική απόφαση. Η πολιτική απόφαση δεν συνάδει ή δεν συνοδεύεται απαραίτητα με την ωριμότητα του έργου» σχολίασε για το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα ο Χρ. Γκόγκος και πρόσθεσε δηκτικά πως θυμίζει παλιές συζητήσεις που λέγανε ότι το έργο έχει ενταχθεί και θα το δούμε στην πορεία… Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Κονίδας και Χρ. Γκόγκος ζήτησαν την καταγραφή των προβλημάτων και τα χρονοδιαγράμματα, γιατί, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο τέλος του χρόνου, αρχές του 2020, δεν μπορούμε να έχουμε δεσμευμένα χρήματα σε δράσεις που δεν έχουν απολύτως καμία ωριμότητα…. Σημειωτέον ότι το επόμενο ΕΣΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα χρηματοδοτεί τέτοιου είδους δράσεις.

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμφώνησε με τη μελετητική ανωριμότητα του έργου και κάλεσε την Επιχείρηση Φυσική Αερίου να τρέξει το έργο. «Η ΔΕΠΑ που είναι ο Φορέας Διαχείρισης, αντί να χάσει το έργο, να τρέξει να το υλοποιήσει. Εμείς ματώσαμε να το φθάσουμε εδώ. Όχι εγώ. Τα δύο Επιμελητήρια. Ματώσαμε. Θα τρέξει η ΔΕΠΑ και οι φορείς υλοποίησης που είναι εδώ από το Υπουργείο, να το τρέξουν γρήγορα. Δεν παρατηρούμε ένα έργο για να απενταχθεί μετά. Θα απαιτήσουμε να τρέξουνε. Δεν υπάρχει συμβιβασμός να χαθεί το φυσικό αέριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση για ένα τόσο σημαντικό έργο, όπως η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, έργο από το οποίο οι επιχειρήσεις κυρίως φιλοδοξούσαν να επωφεληθούν από το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, είναι απογοητευτικό να διαπιστώνει κανείς πως προηγήθηκαν οι ανακοινώσεις των μελετών…

ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης