“Απελευθερώνονται” από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς τα έργα ΒΑΑ – ΟΧΕ Φαρμάκης: «Διορθώνουμε τα λάθη του χθες»

Απόφαση του Yπουργείου Περιβάλλοντος «απελευθερώνει» σημαντικά έργα σε δήμους της δυτικής Ελλάδας

Ένα σοβαρό εμπόδιο για την υλοποίηση σημαντικών έργων που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ή Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και τα οποία κινδύνευαν να «χαθούν» – μαζί με τους αντίστοιχους πόρους – για τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας, ξεπεράστηκε μετά από απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα χωροταξίας, Δημητρίου Οικονόμου.

Σύμφωνα με την απόφαση (Αρθ. ΦΕΚ 3537, 20-9-20019): «Εφόσον αξιόλογο τεχνικό έργο, κατά τις παραπάνω παραγράφους, ή και μελέτη του εντάσσονται για χρηματοδότηση σε στρατηγικές Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων ή Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, εξαιρείται από την υποχρέωση διενέργειας αρχιτεκτονικού διαγωνισμού».

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα είχε αποτελέσει αντικείμενο παρέμβασης του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, καθώς μετά από ενημέρωση που είχε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, είχε πληροφορηθεί τον κίνδυνο ακύρωσης σημαντικών έργων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Φαρμάκης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο των πολιτών του τόπου μας ξεκινάει από την προσπάθεια ανάσχεσης λαθών ή παραλείψεων του παρελθόντος. Η Δυτική Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει ούτε ένα έργο, ούτε ένα ευρώ. Προς αυτή την κατεύθυνση η δική μας περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια. Δεν θα αρκεστούμε ποτέ σε ρόλο παρατηρητή. Είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις. Μαζί με τους δήμους και τους άλλους φορείς, να διορθώνουμε λάθη του χθες και να σχεδιάζουμε το αύριο».