Περιουσιολόγιο στο δήμο Αγρινίου χάρις… το κτηματολόγιο

Ιστορίες αλαλούμ με την περιουσία του δήμου Αγρινίου: Ακίνητο στο Αγγελόκαστρο πληρώθηκε από το δήμο και δεν (!) είχε γίνει συμβόλαιο…

Ο δήμος Αγρινίου από ιδρύσεώς του δεν είχε ποτέ περιουσιολόγιο! Η κατάσταση αυτή θα λάβει τέλος σε σχέση με την ακίνητη περιουσία του δήμου Αγρινίου στο πλαίσιο του έργου της κτηματογράφησης. Αυτό προέκυψε από την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, όταν συζητήθηκε θέμα που αφορούν τη μίσθωση χώρου για τη στέγαση του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου. Η συζήτηση μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης επεκτάθηκε στα μισθώματα που πληρώνει ο δήμος, στους ιδιόκτητους χώρους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και εν τέλει στο περιουσιολόγιο του δήμου Αγρινίου.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου παραδέχθηκε ότι «γίνεται ένας ψιλοχαμός» σε σχέση με το ζήτημα, γιατί όπως εξήγησε με τη συνένωση των δήμων στον «καλλικρατικό» δήμο Αγρινίου το 2011 έπρεπε να είχε γίνει και δεν έγινε η καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των δήμων που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσαν οι αναφορές του Γ. Παπαναστασίου πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμβόλαια ή οικοδομικές άδειες… ή υπάρχουν ακίνητα που γνωρίζουν μόνο οι κοινότητες ότι ανήκουν στο δήμο. Ωστόσο αυτά τα ζητήματα θα αρθούν με τις δηλώσεις που θα κάνει ο δήμος Αγρινίου στο κτηματολόγιο. Η πιο κραυγαλέα ίσως περίπτωση, όπως κατήγγειλε ο Γ. Παπαναστασίου είναι αυτή ακινήτου στο Αγγελόκαστρο «που πληρώθηκε από το δήμο και δεν είχε γίνει συμβόλαιο…(!)», με αποτέλεσμα ο πολίτης να είναι ακόμη υπόχρεος για τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου και να έχει τη δυνατότητα να το διεκδικήσει μέσω του κτηματολογίου.

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εκφράστηκε η ανάγκη να γίνει η πλήρης καταγραφή της περιουσίας του δήμου Αγρινίου και στη συνέχεια η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της προς όφελος των δημοτών και του δήμου. Στο ερώτημα γιατί το περιουσιολόγιο δεν είχε προχωρήσει τόσα χρόνια, ο Γ. Παπαναστασίου ότι το αρμόδιο για αυτό Τμήμα Εσόδων του δήμου αδυνατεί να κάνει το περιουσιολόγιο γιατί αδυνατεί να κάνει και την είσπραξη των εσόδων. Πρόσθεσε μάλιστα πως για μια τέτοια υπόθεση χρειάζεται και τεχνική υποστήριξη από νομικούς και τοπογράφους, όμως ο δήμος δεν διαθέτει τοπογράφο (!), ενώ οι δύο νομικοί του μόνο πέρυσι είχαν 500 δικαστήρια….

Όλα τα παραπάνω αρκούν για να αντιληφθεί κανείς πόσο σπουδαία μεταρρύθμιση είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο για τη χώρα συνολικά.