Παυλόπουλος από τη Ναύπακτο: Η Ε.Ε. δεν θα ανεχθεί τις φαντασιώσεις της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στη Ναύπακτο για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου
Την επίθεση της Τουρκίας στη Συρία καταδίκασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας λόγο για αυθαιρεσίες της Αγκυρας σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου, που δεν θα τις ανεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στη Ναύπακτο την Κυριακή, για την επέτειο της Ναυμαχίας, της οποίας το μήνυμα, σημείωσε, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και διδακτικό. Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια σειρά αυθαίρετων, ως καταφανώς αντίθετων προς το Διεθνές Δίκαιο, πολεμικών επιχειρήσεων, στη Συρία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας και εφαρμόζοντας αποφάσεις που επιβάλλει η θεσμοθετημένη, από το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, δεν πρόκειται να ανεχθεί, κατ΄ουδένα τρόπο, τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίον της Ειρήνης και της σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. «Πολλώ μάλλον όταν οι αυθαιρεσίες αυτές απειλούν και τα Σύνορα καθώς και την Επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οριοθετούνται από τα σύνορα και από την Επικράτεια της Ελλάδας και της Κύπρου», συμπλήρωσε.

«Γραφικές, επικίνδυνες αυτοκρατορικές φαντασιώσεις της Τουρκίας»
Οι γραφικές, πλην όμως επικίνδυνες, «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις» της Τουρκίας θα έχουν την αντιμετώπιση που τους αρμόζει, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι αυτές οι φαντασιώσεις υπονομεύουν, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, οποιαδήποτε ευνοϊκή εξέλιξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής αλλά και των σχέσεών της με τη Δύση γενικότερα.

Αναφερόμενος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571, υπενθύμισε ότι σηματοδοτεί ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα της Ιστορίας της Ευρώπης. «Και τούτο ιδίως διότι, σύμφωνα με την ορθή και αντικειμενική ιστορική αποτίμησή της, οι ενωμένες τότε Ευρωπαϊκές Δυνάμεις ανέκοψαν την άκρως επικίνδυνη επεκτατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη δια της καταστροφής του στόλου της, ο οποίος εθεωρείτο ανίκητος» σημείωσε.