Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το βιβλίο για τα 30 χρόνια της ΠΑΝ.ΣΥ.

Σε μια πανηγυρική εκδήλωση των Αιτωλοακαρνανικών συλλόγων των ετεροδημοτών Αττικής, παρουσιάστηκε η επετειακή έκδοση του βιβλίου της ΠΑΝ.ΣΥ για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της.
(ΠΑΝ.ΣΥ) 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ (1989-2019)

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία με την συνεργασία των πέντε Ομοσπονδιών: Ο.ΣΥ.ΒΑ, Ο.ΣΥ.Ν, Ο.Π.ΣΥ.Ξ, Ο.ΣΥ.Ε.Μ, Ο.ΣΥ.Τ και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 ώρα 19.00 στην αίθουσα λόγου και τέχνης, της Στοάς του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα.

Για το βιβλίο και την ΠΑΝ.ΣΥ μίλησαν:
Ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν. και ο Νίκος Μήτσης, ιστοριοδίφης -πρώην πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. Και οι δυο ομιλητές αναφέρθηκαν στο ιστορικό της ίδρυσης της ΠΑΝ.ΣΥ., στα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο και τις δυσκολίες του εγχειρήματος μέχρι την ίδρυση της. Αναφέρθηκαν στο πλούσιο θεματικό έργο και στη μεγάλη κινητικότητα που επέδειξε για τα προβλήματα του Νομού, όπως, εκτροπή του Αχελώου, ίδρυση πανεπιστημίου, εφετείου και εφορείας αρχαιοτήτων, αγροτικές καλλιέργειες, πλατυγιάλι, οδικοί άξονες κ.λ.π. με διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, ομιλιών, παρεμβάσεων, ψηφισμάτων κ.α., που κάποια από αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική τους ευτυχή εξέλιξη.

Και οι δυο ομιλητές ευχαρίστησαν την ΠΑΝ.ΣΥ. για το έργο και την πρωτοβουλία της να εκδώσει το βιβλίο για τα 30 χρόνια και συνεχάρησαν τον Αλέκο Σάββα, για την πρωτοβουλία του να επιμεληθεί τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά και για την πολυετή προσφορά του στην ΠΑΝ.ΣΥ.

Την εκδήλωση συντόνισε και προλόγισε ο Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Παναγιώτης Χολής κάνοντας μια γενικότερη αναφορά στην ανάγκη διατήρησης των πολιτιστικών συλλογών με την ενασχόληση της νέας γενιάς. Επισήμανε τη δύναμη που έχουν οι ετεροδημότες, που οργανωμένοι μέσα από τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες και την ΠΑΝ.ΣΥ, μπορούν να αποτελέσουν έναν επιπλέον σύμμαχο για τους έχοντες την τοπική διοίκηση, προς επίλυση των όποιων προβλημάτων ταλανίζουν το Νομό μας και τις τοπικές κοινωνίες. Ευχαρίστησε τους ομιλητές για την αποδοχή της πρόσκλησης να παρουσιάσουν το βιβλίο, καθώς και τον συγγραφέα για τη δουλειά, που αφιλοκερδώς προσέφερε, με την συγγραφή του βιβλίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Χολή για τον χορηγό του βιβλίου Χρήστο Σαλαούνη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου, και εξήρε την κοινωνική του προσφορά τόσο στη γενέτειρα του, όσο και σε άλλους τομείς με τις ευγενικές του χορηγίες και το δυναμικό του παρόν.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Αλέκος Σάββας, συγγραφέας του βιβλίου, επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα ιδρυτικά μέλη στην ίδρυση της, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά όσων ασχολήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, ευχαρίστησε τους Νίκο Καραδήμα, Νώντα Κάππα και Ευάγγελο Τσιούνη, για την μεγάλη βοήθεια που του προσέφεραν στην συλλογή στοιχείων και φωτογραφιών και ευχήθηκε η ΠΑΝ.ΣΥ να μακροημερεύσει. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο βραβευμένος με το Ρωσικό Βραβείο Ποίησης 2014 Αιτωλοακαρνάνας δημοσιογράφος – ποιητής Κωστής Τσιάκαλος απήγγειλε δύο από τα ποιήματά του: «Αγναντεύοντας τον Αχελώο» και «το μάζεμα της ελιάς».
Ακολούθησε μικρή δεξίωση με ωραίους μεζέδες και ποτά του Νομού μας, που προετοίμασαν τα μέλη του Κ.Σ της ΠΑΝ.ΣΥ.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους ευχαριστούμε γιατί μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε τις όμορφες εκδηλώσεις και να δίνουμε το παρόν στα προβλήματα του Νομού μας.
Ευχαριστούμε τον ΑΧΕΛΩΟ TV για την ευγενική κάλυψη της εκδήλωσης, καθώς και τους φωτογράφους Γιώργο Τσέλιο, Σπύρο Μπενέκο, Λάμπρο Λιάσκο και Χρήστο Μπόνη για την εθελοντική φωτογράφηση της εκδήλωσης.