Εξαγωγές ψαριών και αυγοτάραχου από την Αιτωλοακαρνανία στην Κίνα

Συνάντηση του Θ. Βασιλόπουλου με αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας
Συνάντηση με αντιπροσωπεία μελών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που βρέθηκε σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, στην Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος. Η επίσκεψη της Κινέζικης αποστολής, αφορούσε στους ελέγχους έγκρισης εξαγωγών ιχθύων και αυγοτάραχου.

«Η ιχθυοκαλλιέργεια και η παραγωγή αυγοτάραχου είναι ισχυρά εξαγωγικές δραστηριότητες, ενώ η ποιότητα των ελληνικών αλιευτικών προϊόντων είναι αδιαμφισβήτητη και αναγνωρισμένη διεθνώς. Μόνο στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας απασχολούνται πάνω από 1700 εργαζόμενοι στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας και παράγεται το 15% της συνολικής παραγωγής της χώρας», ανέφερε ο κ. Βασιλόπουλος για να προσθέσει, «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ως άμεση προτεραιότητα την ενίσχυση των εξαγωγών. Και για αυτό τον λόγο, δημιούργησε Οδηγό Συμμόρφωσης με την υγειονομική νομοθεσία τροφίμων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας των επιχειρήσεων που επιθυμούν να εξάγουν σε αυτήν, προκειμένου, αφενός μεν να διευκολύνει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και αφετέρου, να διασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων που εν τέλει θα εξαχθούν στην ΛΔΚ. Επιπλέον, διέθεσε την τεχνογνωσία των κτηνιάτρων των Υπηρεσιών της στη διάθεση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσουν».

Επιπλέον ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα πεδίων συνεργασίας των δυο πλευρών, μεταξύ των οποίων ο πρωτογενής τομέας. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, συνοδευόμενα από στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ομίλου «Andromeda Group» – Ιχθυοκαλλιέργειες νωπών ιχθύων, στη Βόνιτσα και τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης «Παραδοσιακό Αυγοτάραχο Στέφος», στο Αιτωλικό.