Γρ. προϋπολογισμού: Επιφυλάξεις για τον οριζόντιο φόρο σε ξένους επενδυτές

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ψήφιση της διάταξης περί επιβολής «οριζόντιου φόρου» 100.000 ευρώ σε όσους μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα επενδύοντας ταυτόχρονα το ποσό των 500.000 ευρώ, έκρουσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Παρουσιάζοντας την έκθεση για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο μέτρο και για την σκοπιμότητά του.«Εισάγει προνομιακή φορολογική μεταχείριση κάποιων έναντι κάποιων άλλων. Πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις και προδιαγραφές στο συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου –μεταξύ άλλων- να αποφευχθεί και ο κίνδυνος φαινομένων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτεντάκης.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης επισήμανε ότι μετά και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το τρίτο τρίμηνο περιορίζεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος δημοσιονομικών αποκλίσεων κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Χαρακτήρισε ως θετικό γεγονός το ότι έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με πέρυσι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ενώ προσέθεσε τον συγκεκριμένο παράγοντα στις υπόλοιπες θετικές εξελίξεις της περιόδου μεταξύ των οποίων την μείωση της ανεργίας, την αύξηση της απασχόλησης αλλά και την ενίσχυση των αμοιβών. Ανησυχία εκφράστηκε για την πορεία του πληθωρισμού ο οποίος κινείται κοντά στο μηδέν. «Επιμένουμε στην παραδοσιακή ερμηνεία που σημαίνει ότι χαμηλός πληθωρισμός σημαίνει αργούσα παραγωγική δυναμικότητα».

Όσον αφορά στη λίστα των πιθανών κινδύνων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συμπεριέλαβε την διεθνή επιβράδυνση αλλά και τις εμπορικές αντιπαραθέσεις που εντοπίζονται. «Ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο φετινός δημοσιονομικός στόχος μειώνεται καθώς σταθεροποιήθηκε η δημοσιονομική υστέρηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος» υποστήριξε ο κ.Κουτεντάκης και επισήμανε το γεγονός ότι έχει καταγραφεί επιδείνωση στην εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς εμφανίζονται αυξημένες κατά 529 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου. Το σχέδιο Ηρακλής χαρακτηρίζεται φιλόδοξο ενώ δεν εντοπίζεται κάποιο ρίσκο όσον αφορά στις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία ο κ. Κουτεντάκης χαρακτήρισε ως θετικό σημάδι την σημαντική μείωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επισημάνθηκε μάλιστα ότι την 1η Οκτωβρίου, το ποσοστό του χρέους (συνολικού ύψους 104,9 δις. ευρώ) που είχε ρυθμιστεί, ανέβηκε στο 5,3% από 3,5% που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Προφανώς αυτό οφείλεται στην διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις.

πηγή : thetoc.gr