Ψήφισμα για το “Φιλόδημο” από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Να προχωρήσουν τα ενταγμένα και τα προτεινόμενα έργα ζητά ο δήμος Αγρινίου

Ομόφωνο ψήφισμα έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου με αφορμή την προαναγγελία της παύσης του προγράμματος «ΦιλόΔημος» από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου ζητά να συνεχιστούν τα ενταγμένα και τα προτεινόμενα έργα στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, καθώς επίσης τη σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δήμων σε βάθος τετραετίας, ώστε να υπάρξει ένας προγραμματισμός και την απόδοση των παρακρατημένων πόρων από την Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Αγρινίου και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε από καιρό φημολογούνταν το αν κατά πόσο υπάρχουν χρήματα στο «ΦιλόΔημο». Ωστόσο εκτίμησε ότι γίνεται ένα πολιτικό παιχνίδι ανάμεσα στην νυν και την προηγούμενη κυβέρνηση. “Δεν μας ενδιαφέρουν τα “παιχνίδια” στη Βουλή”, είπε χαρακτηριστικά πρόσθεσε ότι «την αυτοδιοίκηση δεν την αφορά το όνομα του προγράμματος, την αφορά η υλοποίηση των έργων και η σαφής χρηματοδότησή τους».«Όμως και ο ΦιλόΔημος, παρόλο που ήταν ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα, δεν άφηνε το περιθώριο στους δήμος να κάνουν δημοκρατικό προγραμματισμό, δηλαδή να επιλέξουν από μόνοι τους το που θα κατευθυνθούν τα χρήματα αυτά» είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη δωρεά του Ιδρύματος Παπαστράτου για τα κτίρια των Καπναποθηκών. «Ο κάθε δήμος πρέπει να ξέρει τι χρήματα θα έχει στο μέλλον, έτσι ώστε να κάνει ένα προγραμματισμό και να πει για παράδειγμα θέλω να αξιοποιήσω αυτό το κτίριο. Με τι θα το κάνει όμως; Με ένα εργαλείο που δεν θα ξέρουμε αν θα βγάλει αντίστοιχη πρόσκληση;» αναρωτήθηκε ο Γ. Παπαναστασίου.

Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρ. Σταρακά ανέφερε ότι δεν πείθεται από την Κυβέρνηση για το τέλος του “ΦιλόΔημου” και χαρακτήρισε στρογγυλεμένα όσα είπε ο Γ. Παπαναστασίου και υποβιβάζουν τη νοημοσύνη των πολιτών. “Εδώ χάνεται ένα πρόγραμμα… είχαμε ένα σίγουρο πρόγραμμα και ένα προγραμματισμό” είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε ο “ΦιλόΔημος” να συνεχιστεί. Από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία ο Π. Ζέρης είδε το άγχος του Γ. Παπαναστασίου “να δικαιολογήσει τα αυτονόητα” και πρόσθεσε πως ο “ΦιλόΔημος κράτησε όρθια την Αυτοδιοίκηση”. Ο Ν. Καζαντζής ζήτησε το ψήφισμα του δήμου να μην είναι ευχολόγιο, αλλά μια συμπαγής και συγκεκριμένη πρόταση. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παπανικολάου ανέφερε ότι για τα παρακρατημένα από την Αυτοδιοίκηση δεν μιλάει κανείς και πρόσθεσε πως πρέπει να διεκδικηθούν τα χρωστούμενα. Ο Στ. Μερμίγκης από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία του δημάρχου Αγρινίου και υπογράμμισε πως ο Υπ. Εσωτερικών μίλησε για συνέχεια μόνο όσον αφορά τα συμβασιοποιημένα έργα. Εκτίμησε ότι η Κυβέρνηση τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό των δήμων και πρόσθεσε ότι οι δήμαρχοι θα έπρεπε να πάρουν με τις κλωτσιές στην ΚΕΔΕ τον Τ. Θεοδωρικάκο. Ο Γ. Καραμητσόπουλος της “Συμμαχίας Πολιτών” σχολίασε πως η εξέλιξη αυτή δεν φανερώνει συνέχεια στο κράτος και ζήτησε και αυτός με τη σειρά του την απόδοση των παρακρατημένων.