Δυτική Ελλάδα: Κολλημένοι στον βάλτο της ανεργίας για τρία χρόνια

Σταθερά στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά, με σχεδόν 70.000 καταγεγραμμένους ανέργους που αναζητούν εργασία, είναι και φέτος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, η Δυτική Ελλάδα, βρίσκεται στην τρίτη θέση πανελλαδικά, ως προς την ποσοστιαία κατανομή των ανέργων με 7,63%, και 70.721 καταγεγραμμένους ανέργους, που αναζητούν εργασία.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΤΗΝ… ΑΝΕΡΓΙΑ
Ως προς τον συνολικό αριθμό των μακροχρόνια ανέργων, με διάρκεια ανεργίας μεγαλύτερη ή ίση των 12 μηνών, η Δυτική Ελλάδα κρατάει δυστυχώς τα πρωτεία σε όλη την χώρα, αφού είχε μια σταθερή διακύμανση μεταξύ 41.000 και 42.000 ατόμων, όλους τους μήνες του 2018, ανάλογα με την εποχή, αριθμός που παραμένει ακόμα και σήμερα σταθερός.
Μάλιστα, η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων ανά μήνα, καταγράφοντας ακόμα και τιμές 65,07% τον Μάιο του 2018.
Ο αριθμός αυτός δεν άλλαξε ούτε τον Οκτώβριο του 2019, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή, είναι μόνιμο και δομικό. Συγκεκριμένα, στον ΟΑΕΔ έχουν καταγραφεί 41.398 μακροχρόνια άνεργοι, άνω των 12 μηνών.
Οι άνεργοι κάτω των 12 μηνών, ανέρχονται σε 28.125. Δηλαδή, στην Δυτική Ελλάδα, τον περασμένο Οκτώβριο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν συνολικά 69.523 άτομα, αριθμός που φέρνει την περιοχή για μια ακόμα χρονιά, στην τρίτη θέση πανελλαδικά, μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Το πιο τραγικό είναι ότι, η Δυτική Ελλάδα, είναι πρώτη πανελλαδικά και ως προς την υψηλότερη διάρκεια παραμονής στην ανεργία, με 34,3 μήνες αναμονής. Αυτό σημαίνει ότι, κάποιο άτομο που θα απολυθεί, θα χρειαστεί να περιμένει περίπου 3 χρόνια, για να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας.
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται από την επεξεργασία των δεδομένων του ΟΑΕΔ, είναι ότι πάνω από τους μισούς ανέργους στη Δυτική Ελλάδα που αναζητούν εργασία, είναι άτομα που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία (30 – 44 ετών 26.114 άνεργοι και 45 – 55 ετών 16.557 άνεργοι).
Από τους παραπάνω, 22.103 άτομα έχουν γνώσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, 33.434 άτομα είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σχεδόν 10.000 είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Η ανάλυση των επαγγελματικών ειδικοτήτων των ανέργων στη γενική ταξινόμηση των επαγγελμάτων, για το επάγγελμα που αναζητούν, έδειξε υψηλή συγκέντρωση στις εξής κατηγορίες επαγγελμάτων:
> Ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (30,07% των ανέργων)
> Απασχολούμενοι στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές (19,20%)
> Υπάλληλοι γραφείου και ασκούντες συναφή επαγγέλματα (19,11%)
> Πρόσωπα που ασκούν επιστημονικά, καλλιτεχνικά και συναφή επαγγέλματα (10,22%)
>Ειδικευμένοι τεχνίτες και ασκούντες συναφή τεχνικά επαγγέλματα (9,56%)
Από τα παραπάνω στοιχεία, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η τυπική εικόνα ενός μέσου ανέργου στην Δυτική Ελλάδα, είναι γυναίκα ή άνδρας ηλικίας 41 ετών, υπάλληλος γραφείου, ή ανειδίκευτος εργάτης, που βρίσκονται στην ανεργία για διάστημα 34 μηνών.

πηγή : pelop.gr