Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Πρύτανις και φοιτητές

Παρουσία της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, του αντιπρύτανη ακαδημαϊκών θεμάτων Ν. Καραμάνου, αλλά και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου η συζήτηση για τα πανεπιστημιακά τμήματα που εδρεύουν στο Αγρίνιο. Ωστόσο η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από το αίτημα για επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών και της ακύρωσης της αναστολής έναρξης λειτουργίας του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής.

Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε κυρίως από τη διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στους φοιτητές του ΔΠΠΝΤ και της Πρυτάνεως αναφορικά με το ζήτημα της επανίδρυσης του τμήματος, του πτυχίου που θα πάρουν οι φοιτητές και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Οι φοιτητές επέμειναν στο αίτημα για επανίδρυση του Τμήματος θεωρώντας το πτυχίο τους θα έχει αστερίσκο, από τη στιγμή που το τμήμα καταργήθηκε και θα υπογράφεται από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας. Η Β. Κυριαζόπουλου έκανε λόγο για μετεξέλιξη και όχι κατάργηση του τμήματος και πρόσθεσε πως το Πανεπιστήμιο έχει πρόταση για μετονομασία του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας σε Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού, ώστε να συνυπάρξουν τα δύο αντικείμενα. Εκείνο όμως που υπογράμμισε η Πρύτανις προς τους φοιτητές είναι ότι επαγγελματικά δικαιώματα θα μπορέσουν να αποκτήσουν μέσα από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας.

Επιπλέον η Πρύτανις Βενετσάνα Κυριαζοπούλου ξεκαθάρισε πως σημασία έχουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια και πως τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αναφορικά με το ΔΠΠΝΤ είπε πως δεν έχει αντίρρηση το Πανεπιστήμιο στην επανίδρυση και πως αν η Σύγκλητος υιοθετήσει το αίτημα να εισηγηθεί αναλόγων στο Υπουργείο, που θα πάρει την απόφαση. Για το ζήτημα της αναστολής έναρξης λειτουργίας του τμήματος Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο Αγρίνιο η Πρύτανις υποστήριξε πως δεν ευσταθεί το επιχείρημα του Υπουργείου και πως τα νεοϊδρυθέντα τμήματα αξιολογούνται από την ΑΔΙΠ μετά την παρέλευση διετίας από τη λειτουργία τους. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι επιμένοντας στα ακαδημαϊκά κριτήρια η Πρύτανις επανέλαβε το στόχο του Πανεπιστημίου για μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας.