12, 6 εκατ. ευρώ τα χρέη του δήμου Μεσολογγίου

Κώστας Λύρος: Επιβάλλεται να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Αυτός ο πίνακας αποτυπώνει τα «μελανά χρώματα» με τα οποία περιέγραψε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος την σημερινή οικονομική πραγματικότητα του Δήμου. Τα 12, 6 εκατ. ευρώ που είναι τα χρέη του δήμου Μεσολογγίου και των νομικών του προσώπων είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Ο Κώστας Λύρος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η σημερινή οικονομική πραγματικότητα του Δήμου, όχι μόνο απέχει αλλά ουδεμία σχέση έχει με ύπαρξη πλεονάσματος στα Ταμεία του. Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να ενημερώνει τους δημότες, στο πλαίσιο της διαφάνειας αλλά και της επιβεβλημένης ανάκτησης της αξιοπιστίας του Δήμου. Υπογράμμισε δε πως η Δημοτική Αρχή έχει την θέληση αλλά και την ικανότητα να ανατρέψει κάθε παθογένεια του παρελθόντος, δημιουργώντας ένα Δήμο ισχυρό κι άξιο για τους δημότες του.

Για άλλη μια φορά, η αλλαγή στο δημαρχιακό θώκο συνοδεύεται από αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Προεξάρχουσα θέση έχουν οι προφορικές συμβάσεις με εργολάβους, οι αγωγές προμηθευτών και τα τιμολόγια για υποτιθέμενες δαπάνες. Σύμφωνα με τον Κ. Λύρο από τις δημοτικές εκλογές έως σήμερα κοινοποιήθηκαν στο δήμο Μεσολογγίου δικαστικές αποφάσεις, διαταγές πληρωμής και αγωγές ύψους 1,539 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων 692.000 ευρώ είναι οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, 215.000 ευρώ είναι οι απαιτήσεις των αγωγών από τις εκλογές έως σήμερα, 440.000 ευρώ είναι οι απαιτήσεις των αγωγών από το πρώτο εξάμηνο του 2019, 137.000 οι οφειλές στο ΙΚΑ. Επίσης ο Κ. Λύρος έκανε λόγο για σειρά τιμολογίων που έχουν ανέλθει σε 350.000 ευρώ για υποτιθέμενες δαπάνες, που είναι άγνωστο αν έγιναν και φυσικά χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες αποφάσεις. Καταγγέλθηκαν επίσης τιμολόγια 211.000 ευρώ σε συγκεκριμένο εργολάβο για εργασίες σε κοινότητες με εντολές προέδρων και του αντιδημάρχου έργων. “Εντελώς τυχαία” είπε με νόμημα ο Κ. Λύρος πως “ο ίδιος εργολάβος πήρε εντολές και από την ηγεσία της ΔΕΥΑΜ για ποσό άνω των 250.000 ευρώ”. Ο Κ. Λύρος τόνισε ότι από την προηγούμενη δημοτική αρχή ακολούθησε την πρακτική προφορικών αναθέσεων με βεβαίωσεις αναγνώρισης οφειλών αρκετές χωρίς καν αριθμό πρωτοκόλλου, που υπογράφονταν αναρμοδίως από αιρετούς.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα καταγγελία του Κ. Λύρου ήταν οι οφειλές καταστημάτων προς το δήμο, αναφέροντας ότι υπάρχει περίπτωση καταστήματος με 120.000 ευρώ οφειλές. Πρακτική που σύμφωνα με τον Κ. Λύρο λειτούργησε ως αθέμιτος ανταγωνισμός. Ζοφερή είναι η κατάσταση και στα νομικά πρόσωπα του δήμου Μεσολογγίου. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι η Κοινωφελής Επιχείριση οφείλει 660.000 ευρώ στο ΙΚΑ. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στη ΔΕΥΑΜ, όπου τα χρέη ανέρχονται σε 7,2 εκατ. ευρώ. “Η διοίκηση Καραπάνου έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές” είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Λύρος. Οι οφειλές προς τη ΔΕΥΑ το 2014 περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ και το 2019 περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ και αυτό σύμφωνα με τον Κ. Λύρο έγινε από την πολιτική των ρουσφετιών που ακολούθησε ο Ν. Καραπάνος.