Πέρασε η προαναγγελθείσα επέκταση του τέλους έργων της ΔΕΥΑ

Τέλος 11,11% στις δημοτικές ενότητες της περιφέρειας του δήμου
Διαφώνησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Αγρινίου για το 2020 συζητήθηκε στη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτή χαρακτηρίστηκε από την εισήγηση της ΔΕΥΑ για διεύρυνση του τέλους έργων ύψους 11,11% στις δημοτικές ενότητες του δήμου Αγρινίου, στις οποίες επεκτάθηκε η αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ Αγρινίου από το 2017. Το συγκεκριμένο τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ισχύει για τους δημότες του αστικού ιστού του Αγρινίου. Η τιμολόγηση του νερού παραμένει ίδια, όπως επίσης και τα ειδικά μειωμένα τιμολόγια για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, ωστόσο εν είδει «αντισταθμίσματος» η τιμολογιακή πολιτική για καταναλώσεις έως 50 κυβικά θα είναι μηδενική στις δημοτικές ενότητες, όπου η ΔΕΥΑ απέκτησε αρμοδιότητα την τελευταία διετία.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος την ΔΕΥΑ Αγρινίου Κ. Κιτσοπάνος η επέκταση του τέλους ήταν αναγκαία για λόγους ισονομίας και αναλογικότητας, αφού δεν μπορεί το τέλος των έργων να πληρώνεται μόνο από τους κατοίκους της πόλης. Ιδιαίτερη σημασία έχει, όπως αναφέρθηκε από το Διευθυντή της ΔΕΥΑ, πως τα τελευταία δύο χρόνια ένα ποσό της τάξης των 600.000 ευρώ από το αποθεματικό της ΔΕΥΑ Αγρινίου χρησιμοποιήθηκε για έργα σε δημοτικές ενότητες της περιφέρειας του δήμου, καίτοι αυτά τα χρήματα προέρχονταν από το τέλος, που πληρώνεται από τους κατοίκους του αστικού ιστού. Μάλιστα μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν ως παράδειγμα, οι εργασίες αποκατάστασης της ύδρευσης, που έγιναν σε περιοχές (Ζευγαράκι) που επλήγησαν από πλημμύρες.

Η πρόταση για την επέκταση του τέλους της ΔΕΥΑ προσέκρουσε, όπως αναμένονταν, στις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης που από την πλευρά της έθεσε πλειάδα ερωτημάτων και προβληματισμών, ομολογουμένως εύλογων σε αρκετές περιπτώσεις. Μεταξύ άλλων τέθηκαν πολλά θέματα που αφορούσαν παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα το ζήτημα των ανείσπρακτων, που ανέρχονται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, αλλά και η απόκλιση στην εισπραξιμότητα μεταξύ του αστικού ιστού, όπου ανέρχεται σε 96% περίπου, στην περιφέρεια του δήμου που είναι περίπου στο 70% (ήταν 30% πριν από μερικά χρόνια).

Ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΔΕΥΑ Γ. Παπαναστασίου θύμισε στο Σώμα πως το τέλος έργων 11,11% είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή για τον αστικό ιστό και πως όταν η ΔΕΥΑ επέκτεινε τη χωρική της αρμοδιότητα θα έπρεπε το τέλος να εφαρμοστεί και στις δημοτικές ενότητες, «γιατί ή δεν θα πρέπει να πληρώνει κανείς ή πληρώνουν όλοι». Επίσης θύμισε ότι η δημοτική αρχή είχε προβεί τα προηγούμενα χρόνια σε μειώσεις (5% και 3,5%) στην τιμολόγηση του νερού. Αναφέρθηκε ακόμη στις αυξήσεις του ρεύματος της ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ της χώρας έχουν ζητήσει μειωμένη τιμολόγηση. Προανήγγειλε ακόμη μελέτη για τον εξορθολογισμό στην τιμολόγηση του νερού. Ενώ τέλος αναφορικά με τις προγραμματικές συμβάσεις του δήμου με τη ΔΕΥΑ Αγρινίου εξήγησε ότι για έργα στις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης η ΔΕΥΑ πλήρωνε μόνο τα υδραυλικά έργα.

H επέκταση του τέλους εγκρίθηκε με τις ψήφους της παράταξης της δημοτικής αρχής.