ΤτΕ: “Ένεση” 10 δισ. στο ΑΕΠ λόγω του αναπτυξιακού νομοσχεδίου

Πρόσθετη επιτάχυνση του ΑΕΠ κατά 4,75% ή κατά 10 δισ ευρώ περίπου εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ότι θα απολαμβάνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία αν υλοποιηθούν πλήρως οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο το οποίο ψήφισε πρόσφατα η Βουλή. Περαιτέρω τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται μέσα από τα ευνοϊκά μέτρα μείωσης των φορολογικών βαρών που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2020.

Παράλληλα η ΤτΕ προτείνει τη στήριξη της οικονομίας μέσα από πρόσθετες παρεμβάσεις που θα αναστρέφουν το Brain Drain, αλλά και θα τονώνουν τη μεγάλη “μηχανή” της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του τουρισμού αλλά και της μεταποίησης. Οι παραπάνω προβλέψεις περιλαμβάνονται σε ειδικά κεφάλαια της νέας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2019 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και 2,5% το 2020 και το 2021 αντίστοιχα, αλλά και θετικά νέα για την πορεία του τραπεζικού τομέα.

Συγκεκριμένα για τον νέο αναπτυξιακό Νόμο 4635/2019 “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις” επισημαίνεται ότι, σωρευτικά, οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει οδηγούν μακροχρόνια σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, της απασχόλησης και των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 4,8%, 3,7% και 6,9% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην επίδραση των μεταρρυθμίσεων, η ΤτΕ εφιστά την προσοχή: πρέπει να γίνουν με ταχύτητα και πλήρως. Για παράδειγμα, αν η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων επέλθει σταδιακά σε διάστημα πέντε ετών αντί για το πρώτο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ τα τρία πρώτα έτη είναι περίπου 60% μικρότερη. Το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έχουν σημαντικό κόστος σε όρους ανάπτυξης, λέει η ΤτΕ.

Εξηγεί ότι η αποτελεσματική μείωση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας τους, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, καθώς και στοχευμένα μέτρα πολιτικής που ενισχύουν τα κίνητρα για νέα επενδυτικά σχέδια, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για το εθνικό προϊόν, τις επενδύσεις και την απασχόληση. Επίσης, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας μέσω της καλύτερης σύνδεσης των μισθών με την παραγωγικότητα επηρεάζει θετικά την απασχόληση και, εν τέλει, τις επενδύσεις και το προϊόν. Τα μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αναμένεται να έχουν πρόσθετες ευεργετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Ένα σημαντικό εύρημα από την ανάλυση είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων αναμένεται να έχουν σημαντικώς μεγαλύτερα οφέλη από ό,τι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της τελευταίας δεκαετίας έδωσαν έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας, έπεται ότι στην παρούσα συγκυρία καθίσταται πιο επιτακτικά αναγκαία η προώθηση και πλήρης εφαρμογή μέτρων που ενισχύουν τον ανταγωνισμό στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Τέλος, μια αξιοσημείωτη θετική έμμεση επίδραση των νέων μέτρων είναι η μεταφορά οικονομικών πόρων από δραστηριότητες της παραοικονομίας προς τον επίσημο τομέα, που είναι πιο παραγωγικός. Αυτή η ανακατανομή ασκεί περαιτέρω ευνοϊκή επίδραση στα μακροοικονομικά μεγέθη και στα έσοδα του Δημοσίου

Συνολικά η ΤτΕ εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα ενισχυθούν σημαντικά την προσεχή διετία. Επισημαίνεται ότι η απόκλιση μεταξύ των συνολικών χρηματοδοτικών πόρων του ιδιωτικού τομέα και των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία περιορίζεται λόγω της βελτίωσης τόσο των εγχώριων αποταμιευτικών πόρων και του τραπεζικού δανεισμού όσο και της άντλησης χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές.

Στην αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να συμβάλουν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση της δημόσιας επενδυτικής δαπάνης, η επίσπευση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (fast track) και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Θετική συνδρομή φόρων

Επίσης, η υιοθέτηση του φιλικού προς την ανάπτυξη μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που περιλαμβάνεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2020 και εξειδικεύεται στον πρόσφατο φορολογικό νόμο μειώνει το φορολογικό βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων, ενισχύει τα κίνητρα για εργασία, ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις και μειώνει την παραοικονομία, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση του εγχώριου προϊόντος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, μια μόνιμη μείωση του ονομαστικού φορολογικού συντελεστή του εισοδήματος από κεφάλαιο που ισοδυναμεί με φορολογική ελάφρυνση κατά 1/4 της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ, με ταυτόχρονη όμως υλοποίηση δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων που βελτιώνουν τη φορολογική συμμόρφωση, οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% μετά από μια δεκαετία μέσω της αύξησης των επενδύσεων, χωρίς να επιδεινωθεί το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

πηγή : capital.gr