Άγριλος Αμφιλοχίας: Να πατήσει πόδι θέλει η κυβέρνηση, στυλώνουν τα δικά τους οι τοπικοί εκπρόσωποι

Το στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας
Αφόρητες πιέσεις για δομή μεταναστών
Ακόμη και νομική αντίδραση εξετάζει ο δήμος Αμφιλοχίας

Αποφασισμένη, παρά τις τοπικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση να μετατρέψει το ανενεργό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας σε κέντρο φιλοξενίας 700 περίπου μεταναστών. Θα συνεχιστούν όμως οι αντιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα από το δήμο Αμφιλοχίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα των συσκέψεων του τελευταίου διημέρου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ώρα αποφάσεων για το μεταναστευτικό – προσφυγικό με απανωτές συσκέψεις των κυβερνητικών παραγόντων στις πρώτες μέρες του 2020. Οι συζητήσεις όμως μεταξύ των αρμοδίων από την πλευρά της κυβέρνησης από τη μια και των κυβερνητικών βουλευτών καθώς και των αυτοδιοικητικών εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών κάθε άλλο παρά εύκολες είναι… με τους μεν να πιέζουν αφόρητα για λύσεις και τους δε να αντιδρούν σε κάθε προτεινόμενο χώρο για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών.

Το βράδυ της Τετάρτης έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών σύσκεψη με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου και ακολούθησε ενημέρωση των κυβερνητικών βουλευτών από περιοχές, όπου εξετάζονται χώροι ως πιθανοί για τη δημιουργίας δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, το κλίμα δεν ήταν καθόλου ευχάριστο. Οι βουλευτές από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έδειξαν ανήσυχοι από το γεγονός ότι τα κυβερνητικά σχέδια για κατανομή του προβλήματος δεν προχωρούν, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχιστούν το πρόβλημα δεν θα αμβλυνθεί όσες δομές και να δημιουργηθούν. Οι βουλευτές από την ηπειρωτική Ελλάδα, στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν οι Σπήλιος Λιβανός και Μάριος Σαλμάς από την Αιτωλοακαρνανία και οι Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος από την Ηλεία, επανέλαβαν ουσιαστικά τις αντιρρήσεις τους για τη δημιουργία τέτοιων δομών στα σημεία που προτείνονται στους δύο νομούς. Στην Αιτωλοακαρνανία τις συζητήσεις μονοπωλεί το ανενεργό στρατόπεδο στον Άγριλο Αμφιλοχίας και στην Ηλεία το πρώην εργοστάσιο «Αιγαίο» στην περιοχή του Επιταλίου.

Στη ενημέρωση των βουλευτών το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με αυτοδιοικητικούς στο Υπ. Εσωτερικών ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής έκανε διεξοδική ενημέρωση για τη σημερινή πραγματικότητα, σημειώνοντας ότι παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες του χειμώνα οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται έστω και μειωμένες, ενώ παρουσίασε τα επόμενα βήματα που δρομολογούνται από την κυβέρνηση με τη δημιουργία των νέων κλειστών προαναχωρησιακών δομών εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, με χωρητικότητα 1.500 έως 2.000 ανθρώπων το καθένα..

Ως γνωστόν η αντίδραση του δήμου Αμφιλοχίας στην προοπτική να φιλοξενηθούν μετανάστες στον Αγρίλο είναι δεδομένη και έχει αποτυπωθεί εξάλλου με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας, όπως αναμένονταν, εκ νέου στη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε τα επιχειρήματα του δήμου ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο, με κυριότερο πως το ανενεργό στρατόπεδο, αποτελεί ιδιοκτησία του δήμο. Μάλιστα ο δήμος Αμφιλοχίας έχει όλα τα νόμιμα δικαιώματα του επί του ακινήτου αυτού, το οποίο και νέμεται ενοικιάζοντας το σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Επίσης η έκταση του στρατοπέδου έχει ενταχθεί στον σχεδιασμό του δήμου για ανάπλαση και δημιουργία θεματικού πάρκου και εγκαταστάσεων αναψυχής μιας και γειτνιάζει με τη λίμνη Αμβρακία. Για όλους αυτούς τους λόγους ο δήμος Αμφιλοχίας θα εξετάσει ακόμη και την περίπτωση να αντιδράσει νομικά στα κυβερνητικά σχέδια. Ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε και κοινωνικές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής. Εξάλλου στα τέλη Δεκεμβρίου είχε προγραμματιστεί συλλαλητήριο στο Άγριλο, όμως ματαιώθηκε λόγω της εορταστικής περιόδου.

Πάντως επειδή οι εγκαταστάσεις του στρατοπέδου στο Άγριλο είναι απαρχαιωμένες, σε πρώτη φάση –σύμφωνα με όσα διημείφθησαν στη σύσκεψη- μάλλον θα φιλοξενηθούν περίπου 700 μετανάστες και ενδεχομένως σε δεύτερη φάση άλλοι τόσοι….