Έξι νηπιαγωγεία στο Αγρίνιο έκλεισε η γρίπη

Μεγαλύτερη και εντονότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι φέτος η έξαρση της εποχικής γρίπης. Σε νηπιαγωγεία κατά πρώτο λόγο τα περισσότερα νήπια απουσιάζουν λόγω γρίπης, ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις, που σε ορισμένα δημοτικά σχολεία ο αριθμός των ασθενών μαθητών ξεπερνά το 30%.

Στις αρχές της εβδομάδας είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισαν για προληπτικούς λόγους τα νηπιαγωγεία Παλαίρου και Μενιδίου, καθώς επίσης και το δημοτικό σχολείο Μενιδίου, αφού τα νήπια που ασθενούν ξεπερνούσαν κατά πολύ το 50%. Σήμερα και αύριο αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά έξι νηπιαγωγεία στο δήμο Αγρινίου. Πρόκειται για το 12ο Νηπιαγωγείο, το 6ο Νηπιαγωγείο, το 21ο Νηπιαγωγείο, το 23ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Νηπιαγωγείο Αγίου Κωνσταντίνου και το 3ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης. Ενώ κλειστό θα είναι μέχρι αύριο και το Νηπιαγωγείο Θυρρείου στο δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Πολύ πιθανό είναι να κλείσουν και κάποια νηπιαγωγεία στο δήμου Μεσολογγίου και συγκεκριμένα στις δημοτικές ενότητες Αιτωλικού και Οινιάδων.

Οι σχετικές αποφάσεις αξίζει να σημειωθεί ότι λαμβάνονται από τους οικείους δήμους μετά από εισήγηση των διευθυντών και σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, επί του παρόντος δεν έχει δοθεί κάποια οδηγία αναφορικά με το ποσοστό των μαθητών, που πρέπει να απουσιάζει για να κλείσει ένα σχολείο. Αυτό στην παρούσα φάση συμβαίνει, όταν απουσιάζουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές μιας σχολικής μονάδας. Έτσι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα κλεισίματος για τα περισσότερα δημοτικά σχολεία, όπου το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν λόγω γρίπης, κυμαίνεται στο 20 ή 30%. Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, δεν θα ωφελούσε να δοθεί ένα μήνυμα πανικού με αλλεπάλληλα λουκέτα στα σχολεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται ακόμη ιδιαίτερη έμφαση στα προληπτικά μέτρα, που πρέπει να παίρνονται με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί εφιστούν την προσοχή στους γονείς και κυρίως τους καλούν να μην στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο, αν δεν έχει περάσει τουλάχιστον μια ολόκληρη μέρα, που να μην έχουν καθόλου συμπτώματα γρίπης. Σε κάθε περίπτωση, η εντονότερη φέτος έξαρση της γρίπης δεν πρέπει να είναι αιτία πανικού. Ωστόσο από την άλλη κλειστά σχολεία λόγω γρίπης υπήρξαν για τελευταία φορά την περίοδο του 2009 – 2010 με την έξαρση του πανδημικού στελέχους Η1Ν1 της γρίπης.