Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Βασική αδυναμία τα “κόκκινα” δάνεια

Εύσημα για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας
“Τα δημοσιονομικά είναι πλέον σε πολύ καλή βάση, το κύριο πρόβλημα τώρα είναι τα κόκκινα δάνεια καθώς είναι η βασική αδυναμία της οικονομίας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος μιλώντας σήμερα στην Αθήνα στην εκδήλωση του ΙΟΒΕ. Έκανε σαφές ότι “πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί το πρόβλημα” ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προβαίνει στα κατάλληλα βήματα. “Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ανάπτυξης” τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ελληνικό λαό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποδίδει φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για όσα πέρασε τα χρόνια της κρίσης επισημαίνοντας επίσης πως ο ρυθμός ΑΕΠ είναι πολύ πιο ταχύς από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είπε πως υπάρχει σταθεροποίηση μετά τα καλά νέα αναφορικά με το Brexit, την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας άλλα και την πολύ καλή πορεία των κεφαλαιαγορών. Μίλησε όμως και για αβεβαιότητες που προκαλεί πλέον το ζήτημα του κοροναϊού που μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί.
Ο Λουίς ντε Γκίντος μετέφερε την εκτίμηση της ΕΚΤ για την επιτάχυνση του ρυθμού της οικονομίας της Ευρωζώνης το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Επίσης μίλησε για πληθωριστικές πιέσεις που παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ.

Μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας του ΙΟΒΕ παρουσία του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολυδιάστατη κρίση. “Οι ηγεσίες της Ε.Ε. κατάφεραν να οδηγήσουν τις χώρες μακρυά από την ύφεση. Αλλά προκλήσεις υφίστανται όπως το Brexit, ο κίνδυνος αναιμικής ανάπτυξης, τα γεωπολιτικά ζήτημα κλπ. Η συνολική απάντηση είναι μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη.” δήλωσε μεταξύ άλλων. Πρότεινε επίσης την ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην αναπτυξιακή πορεία. “Καθίσταται σημαντικότερο για να καλυφθεί η Ευρώπη έναντι μιας νέας επιβράδυνσης. Πρέπει το θέμα να τεθεί στην συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικού κανόνες” είπε ο ΥΠΟΙΚ .

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι συζητήσεις και την ολοκλήρωση της τραπεζικής Ένωσης. Αναφέρθηκε σε την ανάγκη ενεργοποίησης του κοινού μηχανισμού ασφαλείας για το ενιαίο ταμείο εξυγίανσης. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης Ένωσης κεφαλαιαγορών. Ειδική έμφαση έδωσε επίσης σε όλο το πλέγμα των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο πεδίο της Πράσινης ανάπτυξης και της κλιματικής αλλαγής. “Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο στερέωμα. για να γίνει όμως αυτό πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι ταχύτητα και καλύτερο συντονισμό. Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει ενεργά και δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα η Ελλάδα είναι παρούσα με δυνατή φωνή” δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

πηγή : capital.gr