Βορίδης: Αξιοποίηση του Αχελώου στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ

Σειρά θεμάτων του αγροτικού κόσμου τέθηκαν στη σύσκεψη που έγινε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη και το γενικό γραμματέα Γ.Στρατάκο, με τον Περιφερειάρχη, τους δημάρχους και βουλευτές στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης μίλησε για “αξιοποίηση των νερών του Αχελώου μέσα στο πλαίσιο των υφιστάμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας”. “Είναι σαφές” είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης “ότι η βούληση της κυβέρνησης δεν είναι να ξεκινήσει μία νέα δικαστική εμπλοκή στο ζήτημα αυτό. το οποίο ούτως ή άλλως έχει απασχολήσει πολύ και έχει προβληματίσει. Επομένως, νομίζω ότι το πλαίσιο στο οποίο θα υπάρξει αυτή η συζήτηση θα είναι ακριβώς το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θέσει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.”

Μάλιστα ο Μ. Βορίδης πρόσθεσε ότι “αυτό που πρέπει να γίνει στη χώρα στη γενική κατεύθυνση είναι να σταματήσουμε να έχουμε αξιοποίηση και υπερεκμετάλλευση των υδάτων του υδροφόρου ορίζοντα και πρέπει να πάμε σε αξιοποίηση των επιφανειακών μας υδάτων. Αυτό είναι και εντολή του πρωθυπουργού, είναι περιβαλλοντικό μέτρο, είναι μέτρο, το οποίο θα βρίσκεται μέσα στην καινούρια Κοινή Αγροτική Πολιτική, ειδικά στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας. Επομένως η επόμενη μεγάλη προσπάθεια της χώρας θα είναι οι περιβαλλοντικές υποδομές και μέρος των περιβαλλοντικών υποδομών είναι και οι αρδευτικές υποδομές. Στα πλαίσια αυτά νομίζω ότι πρέπει κανείς να ερμηνεύσει και τη δήλωση του πρωθυπουργού. Επομένως εκείνο για το οποίο μιλάει είναι για την αξιοποίηση, αλλά προφανώς το τονίζουμε ότι η αξιοποίηση πρέπει να γίνει μέσα στα πλαίσια των υφιστάμενων δυνατοτήτων και περιθωρίων, που αφήνει η διαμορφωθείσα νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας”.

Ως θετική διάσταση χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων κατά της εκτροπής, Γιώργος Παπαναστασίου. την προσέγγιση Βορίδη αναφορά με τον Αχελώο και τη συζήτηση περί εκτροπής του.
«Η προσέγγιση του κ. Βορίδη είχε θετική διάσταση και αναφέρθηκε στις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την εκτροπή” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε πως οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν βγήκαν τυχαία, αλλά μετά τις προσφυγές που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η επιτροπή των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. “Εάν λοιπόν οι οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προφανώς μιλάμε για κάτι άλλο και δεν μιλάμε για εκτροπή” είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια και προσθεσε πως η προσπάθεια της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων θα συνεχιστεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια από την οποιαδήποτε κυβέρνηση που θα εκτρέπει τον Αχελώο.

“Ήταν κοινή πεποίθηση όλων των φορέων η αντίθεση μας σε σχέση με την εκτροπή του Αχελώου και η επαναδιατύπωση του γεγονότος ότι μιλάμε μια προσπάθεια που είναι νομικά και κοινωνικά νεκρή” είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και πρόσθεσε: “Ούτε η κοινωνία το αποδέχεται αλλά και φυσικά ούτε η δικαιοσύνη και το έχει απορρίψει εξάλλου. Σε αυτό ο υπουργός ήταν σαφές ότι απάντησε πως όποια λύση κι αν βρεθεί στο μέλλον θα έχει να κάνει με συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν. Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε αλλιώς, δεν θα μιλούσαμε να μιλάμε για μία ευνομούμενη Πολιτεία, εάν δεν μιλάμε για σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις”.