Όταν τα προληπτικά μέτρα περιοχής χωρίς κρούσματα, μοιάζουν με τα κατασταλτικά μέτρα περιοχής με έξαρση

Δεν είναι εύκολο πράγμα η λεγόμενη “συντεταγμένη Πολιτεία”. Πάρτε παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν με τον κορονοϊό. Έρχεται το Υπουργείο με τους εμπειρογνώμονές του, τους ειδικούς και κλείνει σχολεία, θέατρα, κινηματογράφους και αθλητικούς χώρους για δύο μέρες σε συγκεκριμένους νομούς (Αχαία, Ηλεία, Ζάκυνθο). Στη συνέχεια τα κρούσματα στην περιοχή αυξάνονται και τα μέτρα επεκτείνονται για δύο εβδομάδες. Το Πανεπιστήμιο Πατρών όμως έκλεισε επίσης τα Τμήματά του στην Αιτωλοακαρνανία παρόλο που για την Αιτωλοακαρνανία το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει δώσει καμία εντολή… Γιατί άραγε; Ίσως υπάρχει επικοινωνία του προσωπικού του Ιδρύματος… Οk ας το ξεπεράσουμε.

O δήμος Αγρινίου όμως γιατί έκλεισε το θέατρο και τον κινηματογράφο, χωρίς να υπάρχει στην περιοχή ούτε καν ύποπτο κρούσμα; Θα μου πεις για προληπτικούς λόγους. Ναι, αλλά αυτή η προληπτική ενέργεια δεν απέχει και πολύ από τα μέτρα που λαμβάνονται στην περιοχή όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα… Όταν λοιπόν τα προληπτικά μέτρα σε μια περιοχή χωρίς κρούσματα, μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα κατασταλτικά μέτρα σε μια περιοχή με έξαρση, αυτό δεν δημιουργεί σύγχυση; Και από τη σύγχυση ο Έλληνας δεν αργεί να μεταπηδήσει στην παραφιλολογία, στις θεωρίες συνωμοσίας, στον πανικό…

Ανακοινώθηκε επίσης το μεσημέρι της Πέμπτης πως θα απολυμανθούν τα σχολεία του Αγρινίου το Σαββατοκύριακο. Ήταν ανάγκη να ανακοινωθεί αυτό; Γιατί πολλοί σκέφτηκαν, παρά το γεγονός ότι τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας δεν συζητούν το κλείσιμο σχολείων σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα, ας μην στείλω το παιδί την Παρασκευή στο σχολείο, ας γίνει η απολύμανση το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το στέλνω. Λες και η απολύμανση μπορεί να έχει”διάρκεια” πολλών ημερών… Η “συντεταγμένη Πολιτεία” πρέπει να σκέπτεται και πως θα αντιμετωπίσει την κακή νοοτροπία και την άγνοια επί εξειδικευμένων θεμάτων. Και κυρίως να δίνει τα κατάλληλα κάθε στιγμή μηνύματα. Γι΄ αυτό και είναι δύσκολη η “συντεταγμένη Πολιτεία”.