Αναβολή στο ΣτΕ για την ελιά καλαμών

Νέα αναβολή για τον Μάιο πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το 2018 του Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) αναφορικά με την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος της περιοχής.

Η προσφυγή, με αριθμό κατάθεσης Ε1301/2018, που είχε πάρει δικάσιμο για τις 3 Μαρτίου 2020 από το ΣτΕ, ζητούσε ακύρωση της υπουργικής απόφασης του Φεβρουαρίου του 2018, η οποία αφορούσε τα συνώνυμα της ποικιλίας ελιάς Καλαμών. «Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφεύγει», σχολίασε ο Γιάννης Πάζιος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, οργάνωσης που είναι διαχειριστής του φακέλου ΠΟΠ για το προϊόν.Επιπλέον, η Ένωση, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της περιοχής, που έχουν ασχοληθεί με την εκπόνηση της αίτησης για την τροποποίηση του φακέλου ΠΟΠ, προγραμματίζουν δημόσια διαβούλευση με παραγωγούς στην Καλαμάτα την ερχόμενη εβδομάδα. Η μελέτη για την αίτηση τροποποίησης έχει ολοκληρωθεί από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για τροποποίηση ήσσονος σημασίας, και όχι ριζική τροποποίηση της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, που θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις εμπορικές προδιαγραφές, ώστε να βοηθηθεί το εμπορικό κομμάτι του προϊόντος, αφού οι προδιαγραφές που ίσχυαν ήταν ίδιες από το 1993, προκαλώντας προβλήματα.

ΔΟΕΠΕΛ: Κανείς δεν έχει όφελος από την αναμόχλευση της υπόθεσης
Τα προβλήματα της ποικιλίας, που φέτος έχουν πυκνώσει, αφού η χαμηλή απορρόφηση του προϊόντος σε συμπιεσμένη τιμή μεταξύ των 0,90-1,10 ευρώ/κιλό για τα 200 κομμάτια που ισχύει μέχρι σήμερα, έφτασαν προ μηνός να απασχολήσουν και τη Βουλή. «Δεν είναι σωστό να αναμοχλεύεται ένα τέτοιο θέμα, διότι δεν έχει κανένας όφελος από αυτή την υπόθεση», σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας. «Όφελος θα υπήρχε εάν η μία ονομασία της ποικιλίας έκλεβε την αγορά της προστατευόμενης» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, αφού η παραγωγή της Καλαμάτας ανέρχεται μόλις στο 3% της εθνικής παραγωγής στην ποικιλία, ενώ νέες φυτεύσεις έχουν μπει στην παραγωγή σε άλλες περιοχές της χώρας, πλην της Καλαμάτας.