Κορονοϊός: Σκέψεις για επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση ως έσχατο μέτρο

Ενεργοποίηση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” από Περιφέρειες και Δήμους εξετάζουν στελέχη της Κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου μέσω ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και ιατρικού προσωπικού, να στηριχθούν πολίτες που βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα ή έχουν ενδείξεις ότι νοσούν από τον κορονοϊό και βρίσκονται… εσώκλειστοι στα σπίτια τους.

Στόχος η αποφόρτιση του συστήματος Υγείας και η ουσιαστική στήριξη ευπαθών ομάδων και κυρίως των μοναχικών ηλικιωμένων που επιχειρούν μόνοι τους να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες συνθήκες.Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο δυσάρεστων εξελίξεων και πιθανή ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου ιού το επόμενο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με την αξιολόγηση του φαινομένου επεξεργάζονται σχέδια διακοπής των δρομολογίων μέσων μαζικής μεταφοράς ακόμη και ελεγχόμενη προμήθεια καυσίμων από πρατήρια υγρών καυσίμων. Το “έσχατο” σχέδιο προβλέπει ακόμη και την συνολική απαγόρευση κυκλοφορίας θέτοντας ουσιαστικά όλη την χώρα σε καραντίνα…

“Ακόμη και η επιστημονική κοινότητα ‘πλέει’ σε αχαρτογράφητα νερά. Παρότι υπάρχει η εκτίμηση ότι τον Μάϊο-Ιούνιο η πανδημία θα παρουσιάσει ύφεση, ακόμη και αυτή δεν είναι σίγουρη καθώς είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ένας από αυτούς, εξαιρετικά σημαντικός, είναι να αλλάξουμε την καθημερινότητα των πολιτών και συνήθειες εκατοντάδων χρόνων στην κουλτούρα ενός λαού” επισημαίνει εμφατικά στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, με τη συμμετοχή στελεχών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, στο ένα από τα τρία επιχειρησιακά κέντρα, που θα αναλάβει την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως “αν αφήσεις ένα κρούσμα, από αυτό μπορεί να βγουν ακόμη 30. Η ιχνηλάτηση βοήθησε σημαντικά την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες”.

Το 2ο κέντρο επιχειρήσεων λειτουργεί ήδη στο Χαλάνδρι σε αυτό του 112, με 25 στελέχη ανά βάρδια, όπου δίνουν πληροφορίες στους πολίτες μετά και από προωθήσεις κλήσεων από τον υπερφορτωμένο ΕΟΔΥ. Το 3ο κέντρο είναι αυτό του ελέγχου των άλλων δύο, το οποίο θα λειτουργήσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα κινεί τα νήματα των επόμενων ενεργειών.Να σημειωθεί πως στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν τουλάχιστον 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα και κάποιοι έχουν μπει σε προληπτική παρακολούθηση, ενώ στην Ελληνική Αστυνομία έχει εντοπιστεί ένα τουλάχιστον κρούσμα και 11 αστυνομικοί έχουν μπει σε μία προληπτική κατ’ οίκο καραντίνα, καθώς είχαν ταξιδέψει σε ύποπτους προορισμούς, ωστόσο η εξάπλωση φαίνεται πως θα έχει αυξητικές τάσεις τις επόμενες ημέρες.

Αυτή την εβδομάδα θα γίνει μια καταγραφή δυναμικότητας σε κλίνες των κρατικών νοσοκομείων ανά περιφέρεια. Επίσης, θα καταγραφούν και οι διαθέσιμες κλίνες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, τουλάχιστον της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο Εθνικής Δράσης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού προβλέπει αύξηση κλινών μέσω των ιδιωτικών νοσοκομείων, στρατιωτικών νοσοκομείων, μονάδων αποκατάστασης, ακόμη και μετατροπή ξενοδοχείων σε θεραπευτήρια, όπως και πρόβλεψη αύξησης κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων του προσωπικού στα νοσοκομεία μπορούν να αξιοποιηθούν φοιτητές ιατρικών σχολών, φοιτητές νοσηλευτικής δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νοσηλευτές, με βάση τα μητρώα των συλλόγων νοσηλευτών, ειδικευμένοι ιατροί, με βάση τα μητρώα των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, άλλοι επαγγελματίες υγείας όπως φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές, ακόμη και εθελοντές μη κυβερνητικών οργανώσεων σε υποστηρικτικές μη ιατρικές υπηρεσίες, όπως το σερβίρισμα, η παρασκευή γευμάτων κλπ.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι κάθε περιοχής εκτός από το πρόγραμμα Εφημερευόντων Ιατρών προτείνεται να καταρτίζουν επιπλέον καταλόγους εφημερευόντων Ιατρών για τον κορωνοϊό, οι οποίοι θα αποτελούν το Δίκτυο Med Flu. Οι εφημερίες θα δημοσιεύονται στον ημερήσιο τύπο, ενώ θα υπάρξει και συνεχής ενημέρωση προς το κοινό για το νέο τρόπο εξέτασης. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου διαλογής των περιστατικών με πιθανή προσβολή από τον ιό, προσφέρει σημαντική μείωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία. Στο σχεδιασμό αύξησης του προσωπικού θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ένα ποσοστό του υπάρχοντος προσωπικού δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του λόγω νόσησης. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα εποπτεύσει την εφαρμογή μέτρων καραντίνας, εάν παραστεί ανάγκη, καθώς και στη μετατροπή δημόσιων χώρων σε χώρους παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

πηγή: thetoc.gr