Διαφορές που ξεπερνούν και το μισό ευρώ (!) στις αντλίες καυσίμων στην Αιτωλοακαρνανία

Τεράστιες αποκλίσεις στα καύσιμα
1,35 η αμόλυβδη στο Νεοχώρι, 1,87 στη Ναύπακτο
Αργή η αποκλιμάκωση της τιμής της βενζίνης, παρά την πτώση των διεθνών τιμών

Αν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου μειώνονται διαρκώς τις τελευταίες εβδομάδες, στην ελληνική αγορά η μείωση των τιμών στην αντλία είναι αργή και δεν ξεπερνάει τα 5 λεπτά ανά λίτρο. Χθες, Τρίτη, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ μειώθηκε κατά 11,37% στα 31,41 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχωρεί κατά 9,05% στα 28,86 δολάρια το βαρέλι. Αλλά η χαμηλή αυτή τιμή του καυσίμου δεν έχει περάσει στην ελληνική αγορά, παρά σε περιορισμένο βαθμό.

Η μέση πανελλαδική αξία τις τιμής της βενζίνης σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες της 16ης Μαρτίου υποχώρησε στα 1,500 ευρώ το λίτρο, από 1,562 ευρώ το λίτρο την περασμένη Δευτέρα 9 Μαρτίου, με τους πρατηριούχους να μετακυλίουν τις μειώσεις των διυλιστηρίων. Για την περίοδο Δευτέρα 9 – 16 Μαρτίου τα διυλιστήρια μείωσαν την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης κατά 10,5 λεπτά το λίτρο, με αποτέλεσμα η τιμή που πωλούν προς τις εταιρείες εμπορίας να πέσει κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο (0,993 ευρώ).

Στην Αιτωλοακαρνανία η εικόνα στις αντλίες των καυσίμων είναι λίγο πολύ οι ίδιες. Χθες η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα πρατήρια της Αιτωλοακαρνανίας στο 1,515 και η υψηλότερη τιμή έφτασε στο 1,657 ευρώ. Ωστόσο εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των πρατηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την ειδική πλατφόρμα που Υπουργείου Ανάπτυξης χθες υπήρξε πρατήριο στην περιοχή του δήμου Μεσολογγίου (Νεοχώρι Οινιαδών) που πωλούσε την αμόλυβδη στο 1,356 ευρώ, ενώ μέχρι προχθές πρατήριο καυσίμων στην περιοχή της Ναυπάκτου πωλούσε με 1,879 ευρώ. Τέτοιους είδους αποκλίσεις που ξεπερνούν το μισό ευρώ σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται στο μάτι του καταναλωτή. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγρινίου οι αποκλίσεις δεν είναι τόσο μεγάλες και προκλητικές, αλλά και πάλι είναι ευδιάκριτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες 17/3 η φτηνότερη αμόλυβδη στο Αγρίνιο διαμορφώθηκε στο 1,430 ευρώ και η ακριβότερη στο 1,669 ευρώ. Στο πετρέλαιο κίνησης τα πράγματα είναι πάνω κάτω τα ίδια ως προς τις αποκλίσεις, αφού στο Αγρίνιο η ελάχιστη τιμή του είναι στο 1,168 ευρώ και η ακριβότερη στο 1,359 ευρώ

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) οι αυξομειώσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου επηρεάζουν μόνον το 30% της τελικής τιμής των πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ελλάδα, γιατί το υπόλοιπο 70% είναι φόροι αλλά και διάφορες άλλες επιβαρύνσεις, που παραμένουν σταθερές και δεν επηρεάζονται καθόλου από τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών.