Εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Ελλάδας: Τήρηση των μέτρων και αυστηρές ποινές στους παραβάτες

Την επιβολή των βαρύτερων κυρώσεων που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα ζητά ο Εισαγγελέας Εφετών για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων για τη διάδοση του κορονοϊού
Η Παραγγελία προς τους Εισαγγελείς

Με έγγραφό τους προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας που κοινοποιείται προς τους Αστυνομικούς Διευθυντές και τους Λιμενάρχες της περιοχής ο Εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Ευριπίδης Νικολάου παραγγέλνει την επί καθημερινής βάσεως εποπτεία των Αρχών για την τήρηση των μέτρων που προβλέπουν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα από την Κυβέρνηση σχετικά με τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο σε περιπτώσεις εντοπισμού παραβατών, να ερευνάται η εφαρμογή σε βάρος τους όχι μόνο των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται στις ΠΝΠ, αλλά και η επιβολή των βαρύτερων κυρώσεων που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, με τον άμεσο σχηματισμό δικογραφιών και κατά περίπτωση, με την παραπομπή αυτών με την αυτόφωρη διαδικασία.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις παραβίασης των περιοριστικών μέτρων, εξάλλου σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια 145 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 150 άτομα, ενώ πιο συγκεκριμένα στην Δυτική Ελλάδα έχουν γίνει 27 συλλήψεις.

Αναλυτικά το έγγραφο του Εισαγγελέα Εφετών προς τους Εισαγγελείς:
Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του Κορωνοϊού και μετά την έκδοση Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α΄42/25-2-2020) περί μέτρων Πρόληψης-Υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού διάδοσης της νόσου, καθώς και των Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α΄55/11-3-2020 και ΦΕΚ Α΄ 64/14-3-2020) που συμπληρώνουν και εξειδικεύουν τα μέτρα αυτά:

Παραγγέλλουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας κατά τα άρθρα 19$1ζ΄ και 24$5β΄ ν.1756/1988 την επί καθημερινής βάσεως εποπτεία των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών της περιφερείας σας προς τήρηση των παραπάνω διατάξεων. Σε περιπτώσεις δε εντοπισμού παραβατών, να ερευνάται η εφαρμογή σε βάρος τους όχι μόνο των ποινικών κυρώσεων που επιφυλάσσονται στις παραπάνω διατάξεις, αλλά και η επιβολή των βαρύτερων κυρώσεων που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, με τον άμεσο σχηματισμό δικογραφιών και κατά περίπτωση, με την παραπομπή αυτών με την αυτόφωρη διαδικασία.

Παρακαλούμε οι Εισαγγελείς Υπηρεσίας, να μας ενημερώνουν σχετικώς.