“Πολεμικές” προετοιμασίες στα Νοσοκομεία Αγρινίου – Μεσολογγίου

Διαμορφώθηκαν κλινικές κορονοϊού – Ειδικά μέτρα στα ΤΕΠ
Αναμένεται η ενίσχυση σε προσωπικό

Λέξεις, όπως «πόλεμος», «θύματα», «αόρατος εχθρός», χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμά του αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού. Καθώς όμως σε αυτό τον ιδιότυπο πόλεμο ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφονται ήδη οι πρώτες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και «απώλειες» στο σύστημα υγείας της χώρας, καθώς αρκετοί από τους υγειονομικούς έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, οι «πολεμικές» προετοιμασίες, αλλάζουν επίπεδο και πλέον λαμβάνουν χώρα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Έτσι και στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περιοχή, κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ, έχουν δημιουργηθεί χώροι έτοιμοι να υποδεχθούν περιστατικά κορονοϊού. Αυτές οι νέες κλινικές κορονοϊού δημιουργούνται ουσιαστικά χάρις την αναστολή λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, έτσι ουσιαστικά οι μέχρι πρότινος χειρουργικές κλινικές μετατρέπονται σε μια δεύτερη παθολογική κλινική έτοιμη να περιθάλψει αποκλειστικά περιστατικά κορονοϊού.

Στο Αγρίνιο ο όλος ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου Αγρινίου μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια κλινική κορονοϊού, η Ουρολογική και η Ορθοπεδική κλινική, μεταφέρονται σε άλλους χώρους και μαζί με το χώρο της Χειρουργικής κλινικής θα συναποτελέσουν την ειδική πτέρυγα του κορονοϊού. Αντίστοιχα και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου η Χειρουργική κλινική και ο χώρος της πρώην ΜΕΘ στο δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου (συνολικά 20 κλίνες) μετατρέπονται σε χώρο για τα περιστατικά του κορονοϊού, που ενδεχομένως προκύψουν.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο τρόπο με τον οποίο πλέον αντιμετωπίζονται τα περιστατικά, που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δύο νοσοκομείων και τα οποία θα μπορούσαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συνδεθούν με υποψία κορονοϊού. Έξω από τα ΤΕΠ έχει τοποθετηθεί ένας οικίσκος (μάλιστα το νοσοκομείο Μεσολογγίου λειτουργεί εκεί και εξεταστήριο) όπου γιατροί και νοσηλευτές έχοντας λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας (μάσκες, γάντια, γυαλιά κτλ) κάνουν ουσιαστικά μια πρώτη διαλογή – εκτίμηση του περιστατικού και φυσικά ανάλογα προστατευτικά μέσα παρέχονται στους ασθενείς (μάσκες, αντισηπτικά, κτλ).

Πέρα από τα οργανωτικού και χωροταξικού ζητήματα, τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας, αναμένουν και την ενίσχυση σε πάσης φύσεως προσωπικού μέσα από την έκτακτη προκήρυξη 2.000 θέσεων του Υπουργείου Υγείας. Ο πρώτος στόχος θα είναι φυσικά να ενισχυθεί η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγρινίου, καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη για κλίνες ΜΕΘ. Στη ΜΕΘ του Αγρινίου εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν λειτουργούν ακριβώς λόγω έλλειψης προσωπικού όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια. Η Μονάδα λειτουργεί με τρεις γιατρούς, ωστόσο έχει μόλις μια κενή οργανική θέση, καθώς υπάρχουν και απουσίες στις οργανικές θέσεις λόγω αδειών κτλ. Συνολικά στο Νοσοκομείο Αγρινίου με βάση την τελευταία καταγραφή που έγινε στο τέλος του 2019, υπάρχουν 17 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πραγματικά κενά είναι πολύ περισσότερα, καθώς ο οργανισμός του Ιδρύματος δεν έχει «συντονιστεί» με τις περίπου 100 κλίνες περισσότερες που διαθέτει το Νοσοκομείο, από τότε που μετεγκαταστάθηκε στο νέο του κτίριο. Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου υπάρχουν επίσης αρκετά κενά και στην παρούσα φάση προκρίνεται η πρόσληψη καρδιολόγου, παθολόγου, αναισθησιολόγου, αλλά και ακτινοδιαγνώστη καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί ο νέος αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με το κορονοϊό γίνονται προσπάθειες και για την προμήθεια όλων των απαραίτητων υλικών, είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Αγρινίου μέσω των fast track διαδικασίων που προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης προχώρησε στην προμήθεια φορητών αναπνευστήρων.

Όσο τα Νοσοκομεία της περιοχής προετοιμάζονται για τη «μάχη» με τον κορονοϊό το κλίμα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα μοιάζει με τη «νηνεμία πριν την καταιγίδα»… Η προσέλευση του κοινού, με εξαίρεση τις παθολογικές κλινικές, έχει μειωθεί παρά πολύ. Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο εκτός από τις δεύτερες σκέψεις που κάνουν όλοι πλέον για να επισκεφτούν ένα νοσοκομείο για ψύλλου πήδημα, όπως συνέβαινε παλαιότερα, ρόλο έχει παίξει η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, η οποία εφαρμόζεται από χθες καθώς επίσης όλα τα αυστηρά μέτρα που έχουν παρθεί και τηρούνται απαρέγκλιτα για τα επισκεπτήρια και τους συνοδούς των ασθενών.

Άξιο αναφοράς πάντως είναι το γεγονός ότι η δημιουργία χώρων έτοιμων να διαχειριστούν περιστατικά κορονοϊού στα νοσοκομεία περιοχών, όπως η Αιτωλοακαρνανία, που δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα περιστατικά κορονοϊού, έχει δημιουργήσει το σενάριο που λέει ότι λόγω των δυσκολιών που ήδη καταγράφονται σε Νοσοκομεία της Αθήνας ή της Πάτρας, που διαχειρίζονται ήδη πλειάδα ασθενών με κορονοϊό, θα γίνει διασπορά τέτοιων ασθενών σε νοσοκομεία της επαρχίας. Ένα τέτοιο σενάριο πάντως δεν επιβεβαιώνεται από τους αρμοδίους.