Νοσοκομείο Αγρινίου: Με εξοπλισμό και όχι τεστ κορονοϊού ενισχύεται η ΜΕΘ

Μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές που ζητούν την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, και προς την κατεύθυνση συγκλίνουν όλες οι τελευταίες ενέργειες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας.

Στη Δυτική Ελλάδα μετά από συνεννόηση ανάμεσα στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τις διοικήσεις των νοσοκομείων της περιοχής και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα διατεθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ποσό της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με όλα τα απαιτούμενα μέσα, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην περίθαλψη κρουσμάτων κορονοϊού, που αναμένεται τις επόμενες τρεις περίπου εβδομάδες να αυξηθούν. Η συγκεκριμένη απόφαση υπογράφτηκε χθες από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και αναμένεται η προμήθεια του εξοπλισμού να προχωρήσει άμεσα μέσα από τις fast track διαδικασίες που προβλέπονται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Αγρινίου για την ενίσχυση του εξοπλισμού της ΜΕΘ θα διατεθούν 110.000 ευρώ , αντίστοιχα θα διατεθούν 100.00 ευρώ για την προμήθεια αναπνευστήρων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, 142.000 ευρώ για την ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα και 202.000 ευρώ για την ΜΕΘ του Νοσοκομείου στον Πύργο, που παρουσιάζει τις περισσότερες ελλείψεις. Έτσι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φτάνει τις 554.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία αναφορικά με τη δυνατότητα και άλλων νοσοκομείων να διεξάγουν τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό. Η χθεσινή όμως απόφαση του Περιφερειάρχη για την ενίσχυση του εξοπλισμού των νοσοκομείων της περιοχής διέψευσε αυτές τις φήμες, καθώς μέχρι στιγμής φαίνεται το Υπουργείο Υγείας δεν έχει αλλάξει πολιτική στο κομμάτι αυτό. Έτσι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου παραμένει το νοσοκομείο αναφοράς για τα τεστ του κορονοϊού. Εξάλλου η συζήτηση που άνοιξε εσχάτως αναφορικά με τα λεγόμενα «γρήγορα» τεστ«πάγωσε» μετά την καταγγελία της Ισπανίας πως τα τεστ που αγοράστηκαν από την Κίνα αποδείχθηκαν αναξιόπιστα και την εξαγγελία γερμανικού κολοσσού πως τον Απρίλιο θα είναι διαθέσιμο «γρήγορο» τεστ, που θα δίνει αποτελέσματα με ακρίβεια άνω του 95%.

Επιπλέον μετά την ενεργοποίηση και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την αύξηση των δυνατοτήτων διενέργειας διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα διενέργειας 7.500 τεστ την εβδομάδα, το Υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον καθορισμό μίας φιξ τιμής για τα τεστ από συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Έτσι ακόμη κι αν υπήρχε αρχικά ως σκέψη η προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων για λογαριασμό επιπλέον δημόσιων νοσοκομείων, αυτή προς το παρόν τουλάχιστον έχει εγκαταλειφθεί.