Δήμος Αγρινίου: Νέα Τμήματα στον Οργανισμό, αλλά αποσύρθηκε η σύσταση Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου

Γραφείο Εθελοντισμού και Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας στο Οργανισμό

Σε τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου με απόφασή του κατά τη προχθεσινή του διά περιφοράς -λόγω κορονοϊού- συνεδρίαση. Από την αρχική εισήγηση αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου το κομμάτι που αφορούσε τη σύσταση Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου στο δήμο Αγρινίου.

Τέτοιου είδους τμήματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθιερώθηκαν με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, που τροποποιήθηκε και από τη σημερινή και έχουν συσταθεί σε αρκετούς δήμους. Τα τμήματα Εσωτερικού Ελέγχου αποτελούν ανεξάρτητη υπηρεσία και υπάγονται απευθείας στον Δήμαρχο, ενώ έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Επί του πρακτέου όμως οι αρμοδιότητες ενός Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου εκτείνονται σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, που άπτονται ακόμη και εργασιακών ζητημάτων. Το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου προβλέπεται να διενεργεί προληπτικούς και κατασταλτικούς διαχειριστικούς, οικονομικούς, διοικητικούς ελέγχους στις Υπηρεσίες του Δήμου με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας τους, να ερευνά αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, προκειμένου να προσδιορίσει ανάρμοστες, ανεπαρκείς, παράνομες, ψευδείς ή καταχρηστικές πράξεις που έχουν ήδη γίνει και συγκεντρώνει τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις σχετικές με εγκληματικές διώξεις, πειθαρχικές ενέργειες ή άλλες διαρθρωτικές κινήσεις και φυσικά έχει πλήρη πρόσβαση, σε όλα τα βιβλία και τα στοιχεία, εργαζόμενους, χώρους και δραστηριότητες όλων των οργανικών μονάδων του Δήμου, τα οποία είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του ελεγκτικού του έργου. Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα Τμήμα που προσομοιάζει -θεωρητικά τουλάχιστον- με τις εξουσίες που έχει στα χέρια του ένας δήμαρχος.

Το συγκεκριμένο θέμα θα έρθει πλέον, όταν το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάσει με την κανονική διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου ζήτησε για το θέμα αυτό να υπάρξει και τοποθέτηση από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αγρινίου.

Οι τροποποιήσεις που βρήκαν σύμφωνες τις παρατάξεις ήταν αυτή που αφορούσε τη σύσταση Γραφείο Εθελοντισμού (υπαγόμενο απευθείας στον Δήμαρχο), καθώς επίσης και το διαχωρισμό του υφιστάμενου Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας. Κάτι που γίνεται από τη στιγμή που ο νέος νόμος για την Πολιτική Προστασία στους δήμους θέλει τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας να είναι αυτοτελή και να υπάγονται απευθείας στον Δήμαρχο. Έτσι στο δήμο Αγρινίου το Τμήμα Περιβάλλοντος με τις ανάλογες αρμοδιότητες θα παραμείνει στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, ενώ το νεοσύστατο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας θα λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νέο νόμο.