Μπαράζ διαρρήξεων σε φαρμακεία στο κέντρο του Αγρινίου

Δεν «μένουν σπίτι» οι διαρρήκτες
Μπορεί σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. η καραντίνα λόγω κορονοϊού να οδήγησε αρχικά στη μείωση της εγκληματικότητας, όμως τα όσα συνέβησαν χθες τα ξημερώματα στο Αγρίνιο δείχνουν ότι το έγκλημα αναδιατάσσεται και προσαρμόζεται στις έκτακτες συνθήκες, που διαμορφώνει ο κορονοϊός.

Πέντε συνολικά διαρρήξεις σε καταστήματα και φαρμακεία σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Αγρίνιο. Συγκεκριμένα στόχος διαρρηκτών έγιναν πέντε φαρμακεία, ορισμένα εκ των οποίων στο κεντρικότερο σημείο του Αγρινίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος των διαρρηκτών ήταν όχι τα φάρμακα και λοιπό υγειονομικό υλικό, αλλά οι ταμειακές μηχανές των φαρμακείων, καθώς αυτή την εποχή λόγω του κορονοϊού τα φαρμακεία είναι από τα ελάχιστα καταστήματα, που παραμένουν ανοιχτά και παρουσιάζουν αύξηση στο τζίρο τους. Οι δράστες έσπασαν κλειδαριές, «σήκωσαν» τις ταμειακές μηχανές και στις περισσότερες περιπτώσεις ξήλωσαν και το καταγραφικό του συστήματος των καμερών ασφαλείας. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία που «χτυπήθηκαν» βρίσκονται σε πολύ κεντρικά σημεία της πόλης, όπως η πλατεία Δημοκρατίας, η οδός Παπαστράτου, η οδός Σουλίου, η οδός Μπαϊμπά και η οδός Καρπενησίου.

Από την τοπική αστυνομία διεξάγονται ήδη έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Ωστόσο είναι δεδομένο πλέον πως θα πρέπει να ενταθούν από την πλευρά της Αστυνομίας οι περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς το Αγρίνιο παρουσιάζει εικόνα «νεκρής» πόλης και οι επίδοξοι διαρρήκτες δρουν ανενόχλητοι.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ότι το Μάρτιο, στην διάρκεια του οποίου ξεκίνησε σταδιακά η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, το έγκλημα μειώθηκε σημαντικά. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι ληστείες, οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε σχέση με το Μάρτιο του 2019 καταγράφουν μείωση που φτάνει σχεδόν το 40%.

Εντυπωσιακή μείωση των περιστατικών εγκληματικότητας καταγράφεται και στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι και 27% έχει μειωθεί η εγκληματικότητα σε βασικούς δείκτες, δηλαδή σε ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές σε όλη την επικράτεια το διάστημα της καραντίνας. Το κλείσιμο των καταστημάτων, η απαγόρευση κυκλοφορίας και το γεγονός ότι ο κόσμος μένει στα σπίτια του, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει μειώσει και τις διαρρήξεις αλλά και τις κλοπές που σημειώνονται στο δρόμο ή σε σπίτια.

Τα περιοριστικά μέτρα που έφερε ο κορονοϊός μείωσαν την εγκληματικότητα, αλλά, βέβαια, δεν την εξαφάνισαν. Το χθεσινό περιστατικό με τις διαρρήξεις των φαρμακείων στο Αγρίνιο, δείχνει ότι ο κορονοϊός δεν θα κρατήσει άλλο τους διαρρήκτες στο σπίτι…