2,5 δις το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την Αυτοδιοίκηση

Υπογράφηκε μόλις πριν λίγο η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης όπως χαρακτηρίστηκε της Αυτοδιοίκησης από τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο, Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Θεοδωρικάκος το πρόγραμμα ανέρχεται στα 2,5 δις μέχρι το 2023 με άξονες:
Πολιτική προστασία, Ποιότητα ζωής, Αδέσποτα ζώα, Βιώσιμη ανάπτυξη- περιβάλλον – διαχείριση αποβλήτων, Παιδεία – αθλητισμός – πολιτισμός – τουρισμός – αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, Ψηφιακή σύγκληση, Αλληλεγγύη κοινωνική συνοχή και Δράσεις τεχνικής βοήθειας.
Στο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο των έργων που δεν έχουν μετακινηθεί από το προηγούμενο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» είτε στο ΕΣΠΑ, είτε στα ΠΕΠ, αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Δίνεται έμφαση στις στήριξη των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων που δεν διαθέτουν επάρκεια Τεχνικών Υπηρεσιών μέσα από την Τεχνική Βοήθεια.

Για τις διαδικασίες (εκεί δηλαδή που βρίσκονται οι μεγάλες αντιρρήσεις των δημάρχων) ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες μέρες ανέφερε όμως ότι με αυτές θα μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι.
Επίσης ο κ. Υπουργός Εσωτερικών προέβλεψε ότι με το νέο πρόγραμμα θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας για την επανακκίνηση της οικονομίας αμέσως μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού.
Είπε ότι ο τοπικός και περιφερειακός σχεδιασμός και η υλοποίηση θα γίνουν σε συνεργασία με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ αλλά και με συνεργασία με τους επικεφαλής του τομέα αυτοδιοίκησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και το τέλος της ομιλίας του το αφιέρωσε στον ονοματοδοσία του προγράμματος καθώς όπως είπε ο τ. Δήμαρχος Αθήνας Αντώνης Τρίτσης ήταν ένας οραματιστής με καινοτόμες ιδέες για τον άνθρωπο και το Περιβάλλον.

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης. Και οι δύο επεσήμαναν ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει το “Αντώνης Τρίτσης” για την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω των δημοσίων επενδύσεων αμέσως μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού. Και οι δύο ανέφεραν ότι επιθυμούν να αξιοποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πυλώνας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η στήριξη της κοινωνίας μετά την κρίση.