Στα πρώτα έργα του «Αντώνης Τρίτσης» ο αγωγός της ύδρευσης από το Καστράκι

Στα πρώτα έργα που εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά τα έργα της Αυτοδιοίκησης, εντάσσεται το μεγάλο έργο ύδρευσης του δήμου Αγρινίου για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης από το Φράγμα Καστρακίου προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ.

Αυτό έγινε γνωστό σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, όπου ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το νέο πρόγραμμα έργων, δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», που αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα ανακοινώθηκαν τα 20 μεγαλύτερα έργα σε όλη τη χώρα που είχαν σχεδιαστεί και ενταχθεί στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος” αλλά δεν είχαν διασφαλισμένους πόρους κάτι το οποίο εξασφαλίζεται απόλυτα, πλέον, με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Σε αυτά περιλαμβάνεται και το μεγάλο έργο ύδρευσης του δήμου Αγρινίου, το οποίο πρόκειται να λύσει πλειάδα προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο δήμος Αγρινίου σχετικά με την ποσότητα του νερού και τις συχνές βλάβες του δικτύου. Επιπλέον το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να καταστήσει λειτουργικά έργα ύδρευσης, που κατασκευάστηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και αφορούσαν δημοτικές ενότητες στην περιφέρεια του δήμου Αγρινίου (Αγγελόκαστρο, Μακρυνεία, Παραβόλα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπάρχων αγωγός ύδρευσης της πόλης του Αγρινίου έχει κατασκευαστεί προ 50 ετών περίπου (κατασκευάστηκε πριν την κατασκευή του Φράγματος Καστρακίου) και έχει διάρκεια ζωής 40 ετών, με αποτέλεσμα να έχει τεράστιες διαρροές και ταυτόχρονα μεγάλη καθυστέρηση στην πλήρωση των δεξαμενών, κάτι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα κατά τις περιόδους που η κατανάλωση είναι αυξημένη. Ο νέος αγωγός που θα κατασκευαστεί θα έχει λύσει τα προβλήματα για τα επόμενα 50 περίπου χρόνια και αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να μειωθεί το ενεργειακό κόστος για τη μεταφορά και άντληση του νερού από την πλευρά της ΔΕΥΑ Αγρινίου.