Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Προβληματισμός για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, προθέσεις για ενίσχυση της τοπικής αγοράς

Για πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά –λόγω κορονοϊού- το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Η συνεδρίαση, που μεταδόθηκε και μέσω live streaming, χαρακτηρίστηκε από πολλά τεχνικά προβλήματα, κυρίως αναφορικά με τις συνδέσεις ορισμένων δημοτικών συμβούλων. Εξάλλου η ψηφοφορία έγινε μέσω email και τα λίγα θέματα, που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη, πέρασαν με την επιστολική ψήφο των συμβούλων.

Προ ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η αποδοχή της χρηματοδότησης για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και η κατανομή τους στη Σχολική Επιτροπή. Από την ημερήσια διάταξη ξεχώρισαν η έγκριση της αποδοχής χρηματοδότησης του Δήμου Αγρινίου από το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» του έργου που αφορά την ανακατασκευή του βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου του ΔΑΚ Αγρινίου και ο ηλεκτροφωτισμός των γηπέδων του Αγ. Ιωάννη Ρηγανά και Παπαδατών καθώς και η επιχορήγηση της ΚΟΙΠΑ από το δήμο Αγρινίου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε να υπάρξει διαπαραταξιακή επιτροπή που επεξεργαστεί ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σημειωτέον ότι ανάλογη απόφαση είχε λάβει και στην προηγούμενη δημοτική περίοδο το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, ενώ στην παρούσα φάση σχετική πρόταση έγινε και από την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, με επικεφαλής το Στ. Καμμένο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει επαφή με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, ώστε να υπάρξουν μέτρα στήριξης από την πλευρά του δήμου Αγρινίου σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Ακόμη συζήτηση έγινε αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει να υπάρξουν από την κεντρική κυβέρνηση προς την αυτοδιοίκηση συνολικά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως παρατηρήθηκε από όλους έως τώρα οι χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι πενιχρές. Το θέμα αυτό μάλιστα απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου, που παράλληλα συμμετείχε και στην τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι τα έσοδα των δήμων έχουν πέσει στο ναδίρ, ενώ τα έξοδα έχουν αυξηθεί. Υπογράμμισε μάλιστα πως οι δήμοι της περιοχής έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της κρίσης μέσω των κοινωνικών δομών, χωρίς μάλιστα να υπάρξουν έκτακτες χρηματοδοτήσεις, όπως συνέβη στην περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι από όλες τις παρατάξεις εκφράστηκαν συγχαρητήρια προς τους εργαζομένους του δήμου Αγρινίου και ειδικότερα των κοινωνικών δομών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», της καθαριότητας.

Τέλος σε μια συμβολική και όχι μόνο κίνηση αποφασίστηκε οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής να συμμετάσχουν σε εθελοντική αιμοδοσία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαΐου στο Αγρίνιο.