Αγρίνιο: Η έξοδος από την καραντίνα και οι φόβοι της επόμενης μέρας [video]

Το αδιαχώρητο το πρωί στο Αγρίνιο

Μετά από 42 μέρες καραντίνα κάπως απότομη ήταν η (μερική έστω) επιστροφή του Αγρινίου στην… κανονικότητα.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων του λιανεμπορίου παραμένουν κλειστά σήμερα το πρωί, μετά και την κατάργηση του sms για τις μετακινήσεις, επικράτησε κατά διαστήματα το αδιαχώρητο στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας δημιουργήθηκαν ουρές πολλών δεκάδων πολιτών, που περίμεναν υπομονετικά να εξυπηρετηθούν. Αρκετοί φορούσαν μάσκες ακόμη και έξω από τα καταστήματα, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις επικράτησε συνωστισμός στις ουρές, έξω από τα καταστήματα, χωρίς να διατηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Μεγάλη κίνηση υπήρχε χθες και στα κομμωτήρια του Αγρινίου, αν και σε αυτή την περίπτωση, δεν υπήρξαν ουρές, αφού οι νέοι κανόνες λειτουργίας του κλάδου επιβάλλουν την εξυπηρέτηση των πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού.

Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από σήμερα είναι: Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου βιβλίου, εφημερίδων και γραφικής ύλης, ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού, ανθέων, ΚΤΕΟ, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων και καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας. Επί της ουσίας επιστρέφει περίπου το 10% των επαγγελματιών – εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης.

Restart με πολλούς φόβους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, με την κατάργηση των sms για τις μετακινήσεις και η σταδιακή έστω επιστροφή σε καθεστώς λειτουργίας ενός μέρους των καταστημάτων της περιοχής, σηματοδοτεί το restart της οικονομίας. Ένα restart, που όμως συνοδεύεται με πολλούς φόβους, αναφορικά με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, λόγω της παραμονής σε ισχύ των μέτρων προφύλαξης ή τη θέσπιση νέων σε όσα επετράπη να λειτουργήσουν. Αυτή είναι ουσιαστικά η μεγάλη «ουρά» της πανδημίας, που προκαλεί έντονη ανησυχία σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας, όπως η εστίαση και ο τουρισμός.

Δείτε το βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση με εικόνες από το κέντρο του Αγρινίου: