Ποιος θα στηρίξει ποιον;

Κράταμε να σε κρατώ, να ανεβούμε το βουνό… Κάπως έτσι καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις όλων στις οικονομικές επιπτώσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Ακούσαμε στην τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου να είναι ομόθυμη η διάθεση των παρατάξεων να υπάρξει επαφή με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, ώστε να υπάρξουν μέτρα στήριξης από την πλευρά του δήμου Αγρινίου σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού.

Αμέσως μετά είδαμε όμως τον προβληματισμό των δημοτικών συμβούλων αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει να υπάρξουν από την κεντρική κυβέρνηση συνολικά προς την αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το κεντρικό κράτος πάντως πριν απλώσουν το χέρι οι δήμοι «σκούπισε» τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης και μάλιστα με τη βούλα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε ότι δεν αναιρεί τη δημοσιονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ η κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας αποφάσισε το ΣτΕ.

Όμως το λεγόμενο κεντρικό κράτος δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να δώσει κάτι επιπλέον στην Αυτοδιοίκηση. Εκτός κι αν αυτό προκύψει από Βρυξέλλες μεριά… Έτσι με έγγραφό του το Υπουργείο Ανάπτυξης προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ζητά να ενημερωθεί για τις δαπάνες ενεργειών/ δράσεων έκτακτης ανάγκης υποστήριξης του πληθυσμού και περιορισμού διάδοσης του κορονοϊού που πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο. Ο σκοπός δεν είναι άλλος από το να γίνει αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ). Δηλαδή το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε τα ποσά που δαπανήθηκαν εκτάκτως να αναπληρωθεί με χρήματα από την Ε.Ε. σε μεταγενέστερο χρόνο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η κοινωνία και οι επιχειρηματίες ζητούν ενίσχυση από τους δήμους και την Κυβέρνηση, οι δήμοι ζητούν ενίσχυση από την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση «σκουπίζει» τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και ταυτόχρονα ζητά και την ευρωπαϊκή βοήθεια.