Κρατούν κατεβασμένους τους διακόπτες τα χρέη των ΤΟΕΒ και η ΔΕΗ

Χιλιάδες στρέμματα χωρίς νερό – Άκαμπτη μέχρι στιγμής η ΔΕΗ
Αναζητείται ξανά λύση στο «και πέντε»

Σκέψεις για προσφυγές στα δικαστήρια από τους καλοπληρωτές

Για άλλη μια φορά χιλιάδες αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκονται υπό τη «Δαμόκλειο σπάθη» να μείνουν χωρίς νερό τα χωράφια τους, λόγω των οφειλών των ΤΟΕΒ στη ΔΕΗ και των διακοπών ρεύματος, με τις οποίες απαντά η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στις συσσωρευμένες οφειλές.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο ιδίως για τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, καθώς ήδη σε πολλά αντλιοστάσια των ΤΟΕΒ Κατοχής, Μεσολογγίου και Λεσινίου η ΔΕΗ προχώρησε εκ νέου σε διακοπές ρεύματος πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο να εισπράξει μέρος των μεγάλων οφειλών. Βεβαίως το πρόβλημα «σέρνεται» εδώ και πολλά χρόνια, καθώς λόγω της κρίσης οι ΤΟΕΒ δεν έχουν μπορέσει να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να είναι συνεπείς στη ρύθμιση που έχουν κάνει με τη ΔΕΗ. Έτσι για άλλη μια φορά οι εμπλεκόμενοι φορείς επιχειρούν να βρουν λύση στο «και πέντε», προκειμένου να μην τιναχθεί στον… αέρα η καλλιεργητική περίοδος.

Το όλο ζήτημα επειδή έχει πανελλαδική διάσταση και δεν αφορά μόνο την Αιτωλοακαρνανία απασχόλησε τα συναρμόδια Υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης που κάλεσαν σε τηλεδιάσκεψη τους Περιφερειάρχες της χώρας και τους εκπροσώπους της ΔΕΗ. Από τη συζήτηση, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, δεν βγήκε «λευκός καπνός», καθώς οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ εμφανίστηκαν δύσπιστοι στα σχέδια των ΤΟΕΒ επενδύσεις στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενώ ούτε λόγος για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, αφού η ΔΕΗ έχει κατατάξει τους ΤΟΕΒ στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μία από τις λύσεις που φέρεται να εξετάζει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είναι σε νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, να συμπεριληφθούν όλες οι οφειλές σε «Ειδικό Δάνειο», το οποίο θα λάβουν οι Περιφέρειες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υιοθετώντας δηλαδή πρόταση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) προτείνεται χορήγηση στους ΤΟΕΒ μακροχρόνιου χαμηλότοκου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με την εγγύηση των Περιφερειών. Ο στόχος είναι αφενός η «ανακούφιση» της ΔΕΗ, η οποία πρέπει να πάρει πίσω τα λεφτά της και αφετέρου η σωστή λειτουργία των οργανισμών που ελέγχουν την άρδευση των καλλιεργειών και διαχειρίζονται εγγειοβελτιωτικά έργα όπως φράγματα, αρδευτικές διώρυγες, στραγγιστικές τάφρους, αντλιοστάσια κλπ.

Όσο όμως αναζητείται λύση από τους αρμοδίους, καταγράφεται από αρκετούς αγρότες πρόθεση για άλλου τύπου αντιδράσεις. Οι συνεπείς με τα τέλη άρδευσης αγρότες φέρονται, από τη στιγμή μάλιστα που η εφετινή χρονιά έχει την ιδιαιτερότητα της οικονομικής κρίσης που δημιουργηθεί ο κορονοϊός, να εξετάζουν την πιθανότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια, διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη, αν συνεχιστεί η κατάσταση και δεν έχουν νερό για να ποτίσουν. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, τότε μάλλον θα μιλάμε για το… «κίνημα των καλοπληρωτών»! Γιατί, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η ΔΕΗ έχει το «πάτημα» να αντιμετωπίζει τους ΤΟΕΒ ως στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι ΤΟΕΒ όμως από την πλευρά τους δεν κατάφεραν να τα βάλλουν με τους δικούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές…