Πως άλλαξε ταχύτητα ο Νεκτάριος Φαρμάκης στην Περιφέρεια

Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Δυτικής Ελλάδας παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης μίλησε για μια συνολική προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια και σε συνεργασία με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας, η οποία διέπεται από στρατηγική και όραμα με στόχο το πρόγραμμα της Περιφέρειας να γίνει εμπροσθοβαρές. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν ισχυρίζεται πως παρέλαβε καμένη γη, ωστόσο αρκετές φορές αναφέρθηκε και με στοιχεία στη λογική του ταξίματος, που επικρατούσε στο παρελθόν και είχε ως αποτέλεσμα να εντάσσονται έργα χωρίς ωριμότητα και αυτό με τη σειρά του να συνεπάγεται χαμηλή απορρόφηση και χαμένες θέσεις εργασίας.

Το εντυπωσιακότερο όλων όσων είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, προσπαθώντας να εξηγήσει το πως η δική του περιφερειακή αρχή νοικοκυρεύει το Τεχνικό Πρόγραμμα, είναι ότι ένα ενταγμένο έργο ακόμη και μετά τη δημοπράτησή του και τη συμβασιοποίησή του δέσμευε δημοσιονομικό χώρο ακόμη στο (υψηλότερο) επίπεδο του προϋπολογισμού του. Αυτό, όπως ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης, άλλαξε και έτσι η Περιφέρεια χωρίς “μαγικά”, αλλά με “σκούπα και φαράσι” κατάφερε να εξοικονομήσει περί τα 96 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας η προσπάθεια να αλλάξει ταχύτητα το Πρόγραμμα έχει φέρει το 2020 εντάξεις έργων ύψους 128 εκατ. ευρώ. Κάτι που σύμφωνα με το Νεκτάριο Φαρμάκη έγινε όχι μόνο μέσα από τον εξορθολογισμό του προγράμματος, αλλά και μέσα από τη συνεργασία με τους δήμους έτσι ώστε να “τρέξει” ένα μοντέλο αξιολόγησης της ωριμότητας των έργων. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει τεχνική βοήθεια στους δήμους για ωρίμανση μελετών κατατείνει σε ένα προγραμματισμό για 320 προτεινόμενα έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης απαντώντας και στην κριτική που δέχθηκε από τον προκάτοχό του παρουσίασε έναν πίνακα που αποτυπώνει όλα τα παραπάνω σε αριθμούς. Δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι οι εντάξεις έργων εκτοξεύονταν τις προεκλογικές χρονιές (2014 και 2018-19), ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι “προτιμήσαμε να ωριμάσουμε τα έργα και αυτά να προχωρήσουν γρήγορα και να πάμε σε ένα πρόγραμμα, όπου θα κάθε δύο εκατ. ευρώ πληρωμών θα μπορούμε να εντάσσουμε έργα 1,5 εκατ. ευρώ επιπλέον, αντί του ενός εκατομμυρίου που ήταν ο σχετικός λόγος μέχρι πρόσφατα”.

Tέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηθείς σχετικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης απάντησε και στα περί έλλειψης πολιτικού πολιτισμού, που επικαλέστηκε η πρώην αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη στις εργασίες που εκτελούνται στη Γέφυρα του Αχελώου. Λιβάνισμα θέλουν μόνο οι άγιοι, ήταν η γεμάτη νόημα απάντηση του Νεκτάριου Φαρμάκη, που επανέλαβε πως μια σωστή συντήρηση “δεν να ρίξουμε μια στρώση άσφαλτο”, αλλά να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο έργο ώς έργο γεφυροποιίας, όπως έκανε η Περιφέρεια σχεδιάζοντας ακόμη και την αισθητική της αναβάθμιση.