Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος στο ορεινό Θέρμο

Στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ παραπέμπεται ο εκσυγχρονισμός του δικτύου
Δεν απάντησαν επί της ουσίας ο ΔΕΔΔΗΕ και το Υπουργείο Ενέργειας στα ζητήματα που έχουν τεθεί από το Δήμο Θέρμου αναφορικά με τις διακοπές ρεύματος στην περιοχή. Τα προβλήματα, που σημειώθηκαν στη διάρκεια του περασμένου χειμώνα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής, με αποτέλεσμα οιΤοπικές Κοινότητες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου και Κοκκινόβρυσης να μείνουν για μέρες χωρίς ρεύμα, έφτασαν στη Βουλή μέσω ερώτησης του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλου. Στην απάντησή του ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται το δύσβατο της περιοχής για την καθυστέρηση στην αποκατάσταση των βλαβών, ωστόσο δεν απαντά σε θέματα που μπαίνουν από τους φορείς της περιοχής, όπως η επαναλειτουργία του Γραφείου της ∆ΕΗ – ∆Ε∆∆ΗΕ ΑΕ στο Θέρµο και η εγκατάσταση σ’ αυτό μόνιμου κλιμακίου µε τον απαιτούμενο αριθμό τεχνικού προσωπικού και μέσων.

«Αντιλαµβανόµαστε πλήρως τις αντικειµενικές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν οι κάτοικοι των ορεινών Κοινοτήτων του ∆ήµου Θέρµου» αναφέρει στην απάντησή του ο αρμόδιος Υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς και προσθέτει πως «οι διακοπές ρεύµατος προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας, της πτώσης δένδρων και της κατολίσθησης του εδάφους. Μάλιστα, αναφέρει ο Υφυπουργός, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναγνωρίζει την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η ∆ιοίκηση και το προσωπικό του ∆Ε∆∆ΗΕ, ώστε να αποκαθίστανται οι βλάβες το συντοµότερο δυνατό ακόµα και σε δυσπρόσιτες περιοχές υπό ακραίες καιρικές συνθήκες, ωστόσο αντιλαµβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα εκσυγχρονισµού του ∆ικτύου. Προκειµένου να υλοποιηθούν επενδύσεις στο ∆ίκτυο και να περιοριστούν φαινόµενα όπως αυτά, απαιτείται η προσέλκυση κεφαλαίων.Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση για τη µερική ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Σύμφωνα πάντως με το ΔΕΔΔΗΕ «τα δύο τελευταία έτη έχουν καταγραφεί πέντε διακοπές τροφοδότησης κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, από πτώση δένδρων και προσφάτως κατολίσθηση του εδάφους. Σημειώνεται, ότι η εν λόγω γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος είναι δασική, με τη δυνατότητα πρόσβασης να διακόπτεται συχνά λόγω παγετού ή κατολισθήσεων. Για το λόγο αυτό άλλωστε προ ετών έγινε παραλλαγή Δικτύου στην εν λόγω περιοχή, προκειμένου να διευκολύνεται η επιθεώρηση και η συντήρησή του από τα συνεργεία μας. Ωστόσο ακόμα και με τα υπόψη έργα που πραγματοποιήθηκαν δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν σε όλες τις περιπτώσεις τα προβλήματα που προκύπτουν από την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.Η πλειονότητα των βλαβών που παρουσιάστηκαν οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες λόγω της φύσης του Δικτύου (εναέριο) και όχι σε θέματα συντήρησης, κατασκευής ή υλικών του Δικτύου.