Παράταξη Καραπάνου: Παράνομη η περικοπή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζομένους του ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’

Ως παράνομη και αυθαίρετη χαρακτηρίζει την περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” η παράταξη του Νίκου Καραπάνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μεσολογγίου:

“Στην τελευταία πληρωμή του προσωπικού του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και συγκεκριμένα, στις ειδικότητες των οικιακών βοηθών, οι οποίοι απασχολούνται από το 2002 έως και σήμερα, έγινε περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας αυθαίρετα και μονομερώς.

Συγκεκριμένα έλαβαν, και με καθυστέρηση, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2020 και παρατήρησαν ότι ο μισθός τους ήταν μειωμένος 150 ευρώ για κάθε μήνα ,δηλαδή είχαν κοπεί από το καθαρό ποσό 150 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Η μείωση αυτή, αφενός δεν έγινε σωστά, διότι κόπηκε από το καθαρό πληρωτέο ποσό του εργαζόμενου, αφετέρου έγινε χωρίς προηγουμένως να έχει ληφθεί απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο εργαζόμενος και χωρίς να έχει αλλάξει η σύμβαση εργασίας του, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Οποιαδήποτε λοιπόν τέτοια κίνηση, η οποία γίνεται με τον τρόπο αυτό, είναι και αυθαίρετη και παράνομη και ανήθικη, δεδομένου ότι το προσωπικό του ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ τις ημέρες της πανδημίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ήδη οι εργαζόμενες έχουν απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να λάβουν το ποσό το οποίο τους αφαιρέθηκε αυθαίρετα και παράνομα από τη μισθοδοσία τους. Σημειώνεται δε, ότι το διάστημα αυτό οι μισθοδοσίες τρέχουν κανονικά στο πρόγραμμα μισθοδοσίας της επιχείρησης μαζί με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και τα ένσημα μπαίνουν ως βαρέα και ανθυγιεινά. Η τελευταία πληρωμή, που έγινε μέσω Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ήταν τον Αύγουστο του 2019. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία άλλη πληρωμή μέσω Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Παρόλο που το προσωπικό σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο ζήτησε να γίνει καταβολή των δεδουλευμένων τους για τους μήνες από Ιανουάριο έως και Απρίλιο, μέσω Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Η πληρωμή τελικά δεν έγινε έτσι. Ερωτάται λοιπόν, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κύριος Σωτηρακόπουλος Γ. και ο αντιπρόεδρος, κύριος Σπανός Ν. τα ακόλουθα:

α) Για ποιο λόγο οι πληρωμές των προγραμμάτων ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ αλλά και των ΚΔΑΠ πραγματοποιούνται εκτός ενιαίας αρχής πληρωμών;
β) Ποιό είναι το νομικό κόστος που θα έχει ο φορέας και κατ’ επέκταση η διοίκηση της Κοινωφελούς επιχείρησης, δεδομένου ότι παρεκκλίνει μήνες από την πληρωμή μέσω Ενιαίας Αρχής Πληρωμών;
γ) Γιατί κόψατε παράνομα το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζομένους αυτούς και πού αποβλέπετε;
δ) Έχετε ενημερώσει για όλα αυτά τα θέματα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου;

Κύριε πρόεδρε, ζητούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αδικία αυτή”.