“Εγκαίνια” στην εστίαση με το φόβο της επόμενης μέρας

Νέα αρχή, σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου, για δεκάδες καταστήματα εστίασης και αναψυχής και στο Αγρίνιο, σε μία προσπάθεια επιστροφής τους στην κανονικότητα στην εποχή του κορονοϊού, με τη ζημιά στην λεγόμενη πραγματική οικονομία από το αναγκαστικό λουκέτο να είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστη.

Η σημερινή ημέρα φέρνει αντιμέτωπους τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων αλλά και τους χιλιάδες πελάτες τους σε ημερήσια βάση με μία νέα πραγματικότητα, καθώς τίποτα δεν είναι ίδιο ως προς τις συνήθειες τον τρόπο εξυπηρέτησης και γενικότερα παροχής υπηρεσιών, αλλά και της παραμονής στο χώρο. Αποστάσεις, μάσκες, γάντια, τακτικοί και σχολαστικοί καθαρισμοί στα τραπέζια αποτελούν τη… ρουτίνα της νέας κανονικότητας.

Το restart είναι κάπως ανακουφιστικό κυρίως για τον πολύ κόσμο, που το προηγούμενο διάστημα συνωστίζονταν στις πλατείες, ωστόσο για τους επαγγελματίες του κλάδου συνοδεύεται από το φόβο της επόμενης μέρας και το αν η κίνηση στα καταστήματά τους θα είναι τέτοια που να μπορέσει να υπερκεράσει τις υποχρεώσεις και τις ζημίες που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια του δίμηνου lockdown. Για τους περισσότερους εξάλλου τα ειδικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τον κλάδο όπως η μείωση του ΦΠΑ είναι άτολμα. Η μείωση του ΦΠΑ μόνο σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου- 31 Οκτωβρίου 2020 εκτιμάται από τους περισσότερους ότι δεν θα περάσει στους καταναλωτές, γιατί οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί σημαντική ζημιά και ενδεχομένως να είχε νόημα εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης καθώς έτσι θα αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης.

Οι σημαντικότεροι νέοι κανόνες λειτουργίας
Η απόσταση από το ένα τραπέζι στο άλλο (υπολογίζεται η ακμή του) χωρίς καρέκλες πρέπει να είναι 0,70 μέτρα. Εάν μετά των δύο τραπεζιών μεσολαβεί μία καρέκλα η απόσταση μεταξύ των δύο τραπεζιών είναι 1,10 μέτρα. Εάν μεταξύ των δύο τραπεζιών μεσολαβούν δύο καρέκλες η απόσταση από τραπέζι σε τραπέζι πρέπει να είναι 1,70 μέτρα.

* Κάθε πελάτης πρέπει να έχει χώρο 2 τετραγωνικών μέτρων.
* Ορίζονται τα έξι (6) άτομα ως ο μέγιστος αριθμός καθήμενων ατόμων σε ένα τραπέζι.
* Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
* Καθιερώνονται αλατοπίπερα μίας χρήσης όπως και οι ατομικές μερίδες μίας χρήσης σε λάδι, ξύδι κλπ.
* Οι εργαζόμενοι σερβιτόροι, μάγειρες και άλλες ειδικότητες πρέπει να φορούν αυστηρά γάντια και μάσκα ή προσωπίδες.
* Οι κατάλογοι των καταστημάτων πρέπει να είναι μίας χρήσης ή πλαστικοποιημένοι που θα απολυμαίνονται ή ο τιμοκατάλογος θα κοινοποιείται στο κινητό τηλέφωνο του πελάτη μέσω QR ψηφιοποίησης.
* Να αποφεύγονται οι θήκες για χαρτοπετσέτες. Χρήση συσκευασμένων ατομικών χαρτοπετσετών.
* Χρήση τραπεζομάντηλων μιας χρήσης ή πλαστικά τραπεζομάντηλα, τα οποία θα τοποθετούνται λίγο πριν καθίσουν οι πελάτες. Σε περίπτωση χρήσης υφασμάτινων τραπεζομάντηλων, αυτά να πλένονται στο πλυντήριο τουλάχιστον στους 60ο C και να αποθηκεύονται σε κλειστά ερμάρια. Στην περίπτωση των πλαστικών, άμεση απολύμανση μετά τη χρήση.
* Αποφυγή χρήσης κλιματιστικών, σχολαστικός καθαρισμός φίλτρων και συντήρηση των συσκευών ανακύκλωσης / ψύξης.