Η ρευστότητα καθορίζει το σφυγμό της αγοράς

Το παράπονο της αγοράς

Ανοίγει λέει σιγά – σιγά η Ελλάδα…. Ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, ανοίγουν οι παραλίες, ανοίγουν και τα αεροδρόμια σιγά – σιγά, όμως την ιδιωτική οικονομία την απασχολεί το θέμα της παροχής ρευστότητας. Το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες επιχειρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας στρέφονται μαζικά προς το Ταμείο Επιχειρηματικότητας «ΤΕΠΙΧ» για τα κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου και άτοκη χρηματοδότηση.

Όμως τα κεφάλαια αυτά δίδονται από τις τράπεζες με εγγυήσεις, είτε σε επίπεδο ρευστότητας, είτε σε επίπεδο ακίνητη περιουσίας, κάτι για το οποίο έχουν εκφράζονται πολλά παράπονα από τους ανθρώπους της αγοράς. Αν είχα 25.000 ευρώ σε ρευστό, δεν θα ζητούσα δάνειο κίνησης… είπε με παράπονο στη στήλη επιχειρηματίας, που ζήτησε από τραπεζικό ίδρυμα δάνειο 50.000 ευρώ και του ζητήθηκε να μεταφέρει σε δεσμευμένο λογαριασμό το ήμισυ του δανείου ως εγγύηση.

Εντωμεταξύ οι αιτήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες από επιχειρήσεις ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες και το συνολικό ποσό που ζητούν ως δάνειο κίνησης είναι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες περί τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ποσό πολλαπλάσιο του διαθέσιμου. Επομένως ακόμη κι αν δεν υπήρχαν στη μέση οι τραπεζικοί κανόνες των εξασφαλίσεων, πάλι δεν θα έφταναν τα χρήματα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Η λύση των μικροπιστώσεων

Η λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων (ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων) ενδεχομένως να είναι ο θεσμός του microfinance. Κάτι που η κυβέρνηση το εξετάζει ήδη και από ό,τι φαίνεται θα περάσουμε σύντομα στη θεσμοθέτησή του. Πρόκειται για ένα εργαλείο που φιλοδοξεί να δώσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα (επαγγελματίες), που είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό. Η χορήγηση δανείων (δηλ. μικροπιστώσεων) μέχρι 25.000 ευρώ, χωρίς την υποχρέωση εμπράγματων εξασφαλίσεων από πλευράς δανειοληπτών θα αποτρέψει το ενδεχόμενο ένα μεγάλο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού της χώρας, που σήμερα δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, να τεθεί εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι κρίσιμο η κυβέρνηση να περάσει σύντομα στη θεσμοθέτηση του νέου εργαλείου και γενικότερα να «τρέξει» γρήγορα και η αδειοδότηση των ιδρυμάτων μικροχρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αν χαθεί πολύς χρόνος σε τέτοια θέματα, με δεδομένο ότι η ενίσχυση της ρευστότητας είναι μια άμεση ανάγκη, τότε ίσως δούμε λουκέτα σε επιχειρήσεις. Και δυστυχώς όπου μπαίνει λουκέτο, δεν ανεβαίνουμε εύκολα τα ρολά μετά…