Βράδυ Δευτέρας: Μητσοτάκης vs Τσίπρας

Φυσικά από την ιδιότυπη μάχη που έδωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας, κυριάρχησαν τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού. Όχι πως τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», δεν είχαν ενδιαφέρον, αλλά όπως και να το κάνουμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός, αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και των αποφάσεων, αυτός και οι υπουργοί του διαχειρίζονται την κρίση.

«Θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές, όχι τους φορολογικούς συντελεστές» είπε ο Πρωθυπουργός στη τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, εξηγώντας πως η κυβέρνησή του δεν αλλάζει την ατζέντα της μείωσης των φόρων, αλλά περιμένει να δει τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα δοθούν από τις Βρυξέλλες. Αυτή η πρωθυπουργική αναφορά έτυχε ανάμεικτης υποδοχής, γιατί μπορεί η έμμεση φορολογία της εργασίας να είναι όντως ένα πρόβλημα, από την άλλη όμως είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για μείωση της φορολογίας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το Ζάππειο –φυσικά δεν σήκωνε άλλη Θεσσαλονίκη- για να παρουσιάσει το πρόγραμμα στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την κοινωνία. Το Ζάππειο που… δεν ήταν γούρικο για τον ίδιο, όταν εκεί ανακοινώθηκε η… γραβατοφορεμένη έξοδος από τα μνημόνια. Κάτι που δεν πίστεψαν οι περισσότεροι. Το Ζάππειο, που ειρήσθω εν παρόδω θυμίζει και τα Ζάππεια του Σαμαρά πριν από περίπου δέκα χρόνια, εδώ που τα λέμε δεν ήταν γούρικο για κανένα Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης, με εξαίρεσή ίσως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εκεί έβαλε την υπογραφή του στην ένταξη της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη. Στο Ζάππειο, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί περίπου δέκα μήνες μετά την αποδοκιμασία του από την ελληνική κοινωνία να γίνει και πάλι πειστικός στα αυτιά της. Ίδωμεν… Ίσως να είναι νωρίς ακόμα.