Τα θέματα που συζήτησε η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας

Με ένα πλήθος θεμάτων και με σημαντίκες αποφάσεις, ξεκινησε την πρώτη της Συνεδρίαση μετά την καραντίνα με παρουσία των μελών της, η Π.Ε.Δ. Δ.Ε. Οπως ηταν αναμενόμενο τα θέματα ήταν πολλά, ενώ αναπτύχθηκαν και κατατέθηκαν έντονοι προβληματισμοί, διάλογος και προτάσεις.

Συμπερασματικά:
-Για τον νέο Νόμο για το Περιβάλλον, το σώμα κατέληξε σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, εν όψει της έκδοσης των Υπουργικών Αποφάσεων, που θα ενεργοποιήσουν επί της ουσίας τον νόμο. Ο Πρόεδρος κ. Θ. Παπαδόπουλος – Δήμαρχος Καλαβρύτων δεσμεύτηκε να τις παρουσιάσει, ώστε να γίνουν αποδεκτές στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπου παρίστανται και όλοι οι Πρόεδροι των Π.Ε.Δ. και έτσι να ξεκινήσει μια κινητοποίηση συντονισμένα, που να αφορά όλες τις Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας. Θετική συγκυρία είναι ότι για αυτήν του την πρωτοβουλία θα παρέμβει παράλληλα και θα την στηρίξουν απο κοινού, με τόν κ. Γ. Παπαναστασίου – Δήμαρχο Αγρινίου, ο οποίος συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και ειναι και Πρόεδρος της Επιτροπής της που αφορά τα θέματα Περιβάλλοντος.

-Εκτενής συζήτηση έγινε για το ζήτημα της διοργάνωσης στο μέλλον Αναπτυξιακών Συνεδρίων απο την Π.Ε.Δ. Δ.Ε., τόσο θεματικών, όσο και ετησίων. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι τόσο η θεματική ατζέντα, όσο και η επιλογή της Πολιτικής Εκπροσώπησης, αποτελούν συμαντική πολιτική διαδικασία, η οποία είναι αρμοδιότητα του Δ.Σ., όπως και η επακόλουθη διεκδίκηση της υλοποίησης των αποφάσεων που θα προκύψουν.

-Αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης που να αφορά την δέσμευση και άντληση διαθέσιμων πόρων, οι οποίοι να κατευθυνθούν στην εκπόνηση μελετών ωρίμανσης, ώστε οι Δήμοι να ειναι έτοιμοι, τόσο για την νέα προγραμματική περίοδο, όσο και στην παρούσα. Επίσης το μέλος του Δ.Σ. που προΐσταται στην Επιτροπή Ευρ. Προγραμμάτων ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ κ. Δ. Καλογερόπουλος – Δήμαρχος Αιγίου, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις προτάσεις, ώστε να προωθηθούν κεντρικά.

-Προώθηση και Προβολή των επιτελικών παρεμβάσεων που υλοποιεί η Π.Ε.Δ. Δ.Ε. στους τομείς του Τουρισμού και της Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η διοργάνωση διευρυμένου Διοικητικού Συμβουλίου με την παρουσία ολων των Δημάρχων της Περιφέρειας, ενώ ο Πρόεδρος της Ενωσης δεσμεύθηκε στο να εξασφαλίσει την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας σε ανώτατο επίπεδο, τόσο απο το ΥΠ.ΕΣ., όσο και απο την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

-Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, ώστε να περιοδεύσει η πολύ επιτυχημένη παράσταση “Γκόλφω ” σε 12 Δήμους της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας και σε επιλεγμένους χώρους, όπως αρχαία θέατρα, ιστορικά αξιοθέατα κλπ, ώστε να εξασφαλίζεται η προβολή τους.

-Συμμετοχή της Π.Ε.Δ. Δ.Ε. στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων με το ποσό των 50.000 ευρώ. Η συνολική αυτή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθεί σαν ίδια συμμετοχή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί απο το ΕΣΠΑ νέος υπερσύγχρονος πάγιος εξοπλισμός.

Τέλος συζητήθηκαν πλήθος άλλων διοικητικών και διαχειριστικών θεμάτων.