ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας: Η κυβέρνηση προχώρησε στην απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος

Το σύνθημα: “Αλλάξτε το σύστημα-όχι το κλίμα” σήμερα (5 Ιούνη), που είναι ημέρα αφιερωμένη στο Περιβάλλον τίθεται με τον έναν ή άλλο τρόπο και πάλι στο προσκήνιο.

Οι δραματικές αλλαγές της κλιματικής μεταμόρφωσης του πλανήτη είναι ορατές σε κάθε στιγμή και αντιληπτές πλέον από τους πάντες .Η φύση στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα της, και στον κάθε πολίτη χωριστά αλλά και στις κυβερνήσεις.

Κυβερνήσεις με μια ξεκάθαρη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που πέρα από τα λόγια στην ουσία προωθούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, οδηγώντας σε μια άναρχη ανάπτυξη δίχως κανόνες, θυσιάζοντας το συλλογικό μας μέλλον για την ικανοποίηση παροντικών καταναλωτικών αναγκών, σε μια διαρκή ναρκοθέτηση της οικολογικής ισορροπίας. Στο τέλος όλα αυτά ως αποτέλεσμα θα έχουν την όξυνση και το μεγάλωμα των κοινωνικών ανισοτήτων.

Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα για το Περιβάλλον βρήκε πεδίο εφαρμογής και στη χώρα μας με την πρόσφατη υπερψήφιση στη Βουλή εν μέσω πανδημίας και προδήλως με αντισυνταγματικό τρόπο, ενός Περιβαλλοντικού Νόμου που αφ’ ενός σκοτώνει το Περιβάλλον αλλά και βρίθει εξυπηρετήσεων(εξυπηρετήσεις στην Ελληνικός Χρυσός, ξεπούλημα του ποσοστού του Δημοσίου στα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ), νομιμοποίηση αυθαιρέτων που δεν έχουν κτιστεί, κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, κατάργηση υπηρεσιών περιβάλλοντος και φορέων προστατευόμενων περιοχών, παρεμβάσεις σε δάση χωρίς έγκριση των δασικών υπηρεσιών αλλά και άλλες δεκάδες φωτογραφικές ρυθμίσεις σε ημέτερους και βεβαίως… απευθείας αναθέσεις

Στην χώρα μας το σύνθημα της Γκρέτας θα έπρεπε να αλλάξει. Να γίνει: Αλλάξτε κυβέρνηση όχι το κλίμα.

Μια άλλη κυβέρνηση, μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει στο επίκεντρο το περιβάλλον και τη δημοκρατική οργάνωση ενός νέου, βιώσιμου αναπτυξιακού και κοινωνικού υποδείγματος, προστασίας.Ο νομός μας γνωρίζει πολύ καλά και από το παρελθόν τις «ευαισθησίες» τέτοιων περιβαλλοντικών πολιτικών. Η Εκτροπή του Αχελώου που ακόμη και σήμερα η Ν.Δ. και παρά τις δικαστικές αποφάσεις φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει, βαφτίζοντας το «κρέας-ψάρι» είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη, περίπτωση. Ο Αμβρακικός, η λιμνοθάλασσα Αιτωλικού-Μεσολογγίου αλλά και η διαχείριση των υδάτων της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχείας, συμπληρώνουν το σκηνικό. Τελευταία προστίθενται, σε αυτό το νεοφιλελεύθερο κρεσέντο περιβαλλοντικής ασυδοσίας και οι δεκάδες αδειοδοτήσεις με διαδικασίες εξπρές, Αιολικών Πάρκων στα βουνά μας.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές. Το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που επιβάλλει η Ν.Δ. εκτός από του να μεγιστοποιεί τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, είναι και καταστροφή του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην απορρύθμιση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (στην Αιτωλ/νία ουσιαστικά κατήργησε τους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων Περιοχών), δήθεν υπέρ των επενδύσεων αλλά στην πραγματικότητα υπέρ μικρών τοπικών και μεγάλων συμφερόντων.

Επανέρχεται λοιπόν στο προσκήνιο η ανάγκη για την προστασία και αποκατάσταση τόσο του φυσικού, όσο και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η υπεράσπιση των ειδών, των οικοτόπων (Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία, Αμβρακικός, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου κ.λ.π.) αλλά και του αστικού περιβάλλοντος από την κερδοσκοπία και την ιδιωτικοποίηση, είναι ακόμη μια σημαντική μάχη ώστε να τεθεί το περιβάλλον και ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών, λαμβάνει υπόψη του την κριτική και τις προτάσεις των πολύμορφων κινημάτων του νομού μας και συμπαρατάσσεται μαζί τους σε μια πορεία ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας της βιοποικιλότητας, στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου και ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.