Σταϊκούρας: Έρχεται «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου

Μια «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων στα μέσα Ιουλίου προανήγγειλε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, παραδεχόμενος ωστόσο πως η πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών της κυβέρνησης θα επαναξετασθεί συνολικά το Σεπτέμβριο.

Αναφερόμενος στον τρόπο εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή έως το Σεπτέμβριο ανέφερε πως αυτές οι υποχρεώσεις θα μπορούν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 με χαμηλό επιτόκιο που θα είναι κοντά στο 2,5%.Ο κ. Σταϊκούρας σημειωσε πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τις επόμενες ημέρες όλες τις τελευταίες εξαγγελίες, για αύξηση του αριθμού των δόσεων εξόφλησης φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αλλά και την επαναφορά της έκπτωσης 2% για την εφάπαξ πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων.Ο ίδιος σημείωσε πως η πτώση των δημοσίων εσόδων ήταν μικρότερη της αναμενόμενης τον Μάϊο και διαμορφώθηκε στο 33%, τον Απρίλιο ήταν 16% και τον Μάρτιο 9%.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε καθησυχαστικός και για την πορεία των ταμειακών διαθεσίμων, εξηγώντας πως οι εκδόσεις ομολόγων και εντόκων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τους κοινοτικούς πόρους μας διασφαλίζουν έως το τέλος του έτους. «Εκτιμούμε ότι η χώρα δεν θα έχει κανένα ταμειακό πρόβλημα φέτος ακόμα και στο δυσμενές σενάριο», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το Ταμείο Ανάκαμψης και για τα δυνητικά 32 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα είπε πως οι συζητήσεις που γίνονται είναι δύσκολες και πως υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών του Βορρά.