To τρίτο ημίχρονο για τις πεζοδρομήσεις

Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και οι απαντήσεις της δημοτικής αρχής
Με το σύνηθες «ξήλωμα» του κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου στη χθεσινή συνεδρίαση του Οργάνου συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη διαδικασία των ερωτήσεων το θέμα των πεζοδρομήσεων στο κέντρο του Αγρινίου, που εφαρμόστηκαν πριν από περίπου ένα μήνα.

Το θέμα τέθηκε αρχικά από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία με έντονα επικριτική διάθεση μίλησε για κυκλοφοριακό σοκ στην πόλη, ενώ έκανε και τον παραλληλισμό του σοκ από την πανδημία του κορονοϊού και του σοκ από την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Μάλιστα κατηγόρησε το δήμαρχο Αγρινίου πως πέρασε από τη λογική του «αποφασίζω και διατάζω» στη λογική του «αποφασίζω και εφαρμόζω», ενώ χαρακτήρισε ξαφνική την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ξυπνήσαμε ξαφνικά ένα πρωί και δεν μπορούσαμε να πάμε στη δουλειές μας». Απηύθυνε μεταξύ άλλων ερωτήματα για το γεγονός ότι αποφασίστηκε η μερική και όχι η πλήρης εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, καθώς επίσης και για την πεζοδρόμηση της οδού Βότση, που προβλέπεται η μετατροπής της σε οδό ήπιας κυκλοφορίας και όχι η πεζοδρόμησή της.

Σε ηπιότερους τόνους, αλλά με έκδηλο προβληματισμό, υπήρξαν τοποθετήσεις και από τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου. Ενώ κοινή συνισταμένη των περισσότερων παρατάξεων ήταν ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της πόλης και του εμπορικού της χαρακτήρα. Ο Στ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» στάθηκε και αυτός στο προβληματισμό που υπάρχει για την πεζοδρόμηση της οδού Βότση, ωστόσο χαρακτήρισε την πεζοδρόμηση του κέντρου ως «χρυσή ευκαιρία» για να αποκτήσουν υποδομές οι βασικές οδοί του κέντρου και όχι μόνο, όπως έγινε πρόσφατα στην οδό Γρίβα. Ο Γ. Καραμητσόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη πρόνοια για χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.

Γ. Παπαναστασίου: «Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω»
Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου απαντώντας στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είπε πως δεν «διέταξε» το παραμικρό, αλλά αντιθέτως οι ρυθμίσεις έχουν εγκριθεί και η έγκρισή τους έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, ενώ υπενθύμισε πως στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, που είχε διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης ενημέρωσε για την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Ενώ απαντώντας στην κριτική σε σχέση με την οδό Βότση είπε πως αν δεν έκλεινε η οδός Βότση η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα δημιουργούνταν στις οδούς Καζαντζή και Τσικνιά, καθώς κάποιοι θέλουν να κάνουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, το «γύρω – γύρω όλοι» στο κέντρο της πόλης. Πρόσθεσε μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου πως για να επιλυθεί το θέμα αυτό υπάρχει ήδη αίτημα για διαφορετικό χρονισμό στο φανάρι της οδού Παπαφώτη, ενώ υπάρχει και ως σκέψη και η δημιουργία round-about στη συγκεκριμένη διασταύρωση.

Απαντώντας σε άλλες αιτιάσεις ο δήμαρχος Αγρινίου είπε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από τον πεζοδρόμο ορίζεται όχι από την συγκοινωνιακή μελέτη, αλλά από τις κανονιστικές διατάξεις του κανονισμού λειτουργίας των πεζοδρόμων, που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από το δημοτικό συμβούλιο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αν υπάρξουν επιπλέον εξαιρέσεις σε ταξί, οχήματα φορτοεκφόρτωσης, ταχυμεταφορές, delivery κτλ στο τέλος δεν θα έχουμε πεζοδρόμους».

Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα ο δήμαρχος Αγρινίου σημείωσε ότι στη διάρκεια της καραντίνας αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ η ανάγκη για περισσότερους ελεύθερους χώρους για το περπάτημα και την άθληση των πολιτών. Μάλιστα πρόσθεσε ότι με βάση τη νομοθεσία, που δημιουργήθηκε εκτάκτως λόγω του κορονοϊού σε άλλες πόλεις δημιουργούνται χωρίς συγκοινωνιακές μελέτες πεζόδρομοι και στο Αγρίνιο, όταν εφαρμόστηκαν οι πεζοδρομήσεις άρχισαν οι γκρίνιες… Υπογράμμισε ακόμη ο Γ. Παπαναστασίου ότι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονούνται αυτή τη στιγμή σχεδόν από όλους τους δήμους προτάσσουν για το μέλλον μια λογική με λιγότερο αυτοκίνητο στο κέντρο των δρόμων, με περισσότερους ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους, με δρόμους που θα προβλέπονται αποκλειστικά για ηλεκτροκίνηση κτλ. «Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω» είπε εμφατικά ο Γ. Παπαναστασίου, εκτίμησε μάλιστα πως ο επόμενος ή μεθεπόμενος δήμαρχος του Αγρινίου θα κληθεί να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους πεζοδρόμους στο κέντρο του Αγρινίου.