Ανεργία – Κορονοϊός: +12.500 άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα

Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο το ενδιαφέρον εργοδοτών
Μη ικανοποιημένη η ΓΣΕΕ από τα μέτρα για την απασχόληση

Νέα μεγάλη αύξηση της ανεργίας παρουσιάζεται στα μητρώα του ΟΑΕΑ το μήνα Μάιο στην Δυτική Ελλάδα, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση με την απαγόρευση των απολύσεων και τις αναστολές εργασίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ τον Μάιο οι άνεργοι στην Δυτική Ελλάδα ανήλθαν σε 78.947 άτομα, εκ των οποίων, 45.495 αναζητούσαν εργασία για πάνω από 12 μήνες ενώ 33.478 αναζητούσαν εργασία για κάτω από 12 μήνες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον μήνα Μάιο, υπήρξε εκτίναξη της ανεργίας, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, όπου στον ΟΑΕΔ υπήρχαν 66.499 άνεργοι. Δηλαδή οι άνεργοι τον Μάιο του 2020 αυξήθηκαν κατά 12.500 άτομα. Τον Απρίλιο, οι άνεργοι στη Δυτική Ελλάδα, ήταν ελαφρώς περισσότεροι, φτάνοντας σε αριθμό τα 79.617 άτομα, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ήταν 67.617 άτομα.

Βεβαίως η αύξηση της ανεργία ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο να διαπιστωθεί μετά την άρση του lockdown, επίσης όμως αναμενόμενο είναι το ενδιαφέρον πλέον να στρέφεται στο εάν και κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα μέτρα, που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που δημιουργεί η πανδημία. Δυστυχώς όμως τα πρώτα στοιχεία από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «Sure» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ενώ συνολικά μέχρι σήμερα στην Ευρώπη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας 40 εκατομμύρια εργαζόμενοι, στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο δεν ξεπερνά τους 35.000 και ο μηχανισμός του “Συν-Εργασία” δείχνει βραχυκυκλωμένος.

Ασάφειες, όπως σχετικά με την έννοια της “καθαρής αμοιβής”, της οποίας το 60% θα καλύπτει το κράτος, κακοτεχνίες όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση αντί για μηνιαία και εμπόδια, όπως το θολό τοπίο γύρω από το χρονικό διάστημα απαγόρευσης των απολύσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, είναι οι αιτίες.
Στο πρόγραμμα που για όλη την διάρκεια ισχύος του (15 Ιουνίου- 15 Οκτωβρίου) έχει προϋπολογισμό άνω του 1 δισ ευρώ, έως σήμερα έχουν αιτηθεί για ένταξη σε αυτό ούτε το 6% από τους 600.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στις 200.000 επιχειρήσεις με μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρώτες 10 ημέρες εφαρμογής το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών. Πάντως οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μεγάλο σφάλμα που έγινε από το Υπουργείο Εργασίας ήταν ότι το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χωρίς να προβλέπεται καμία ουσιαστική ενίσχυση για τον εργοδότη, ο οποίος όμως στην προκειμένη περίπτωση έχει και τον τελικό λόγο.

Δ. Καραγεωργόπουλος: Χρειάζονται πιο γρήγορες και ευέλικτες αποφάσεις
Παρόμοια εκτίμηση έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος μιλώντας στο Δυτικά Fm και την εκπομπή «Πίσω απ’ τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη. «Αυτή η κρίση της πανδημίας ήρθε να προστεθεί στην από δεκαετίας κρίσης, που βιώνει η χώρα και οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πολύ δύσκολο σκηνικό στην αγορά εργασίας. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και τις παρεμβάσεις που γίνονται σε εργασιακό επίπεδο, αφού ακόμα και το πρόγραμμα «Συν-εργασία» επιδοτεί τη μείωση των μισθολογικών απολαβών των εργαζομένων και ούτε και οι ίδιοι οι εργοδότες το βλέπουν ως ελκυστικό» είπε αρχικά ο Δ. Καραγεωργόπουλος και εκτίμησε ακόμη ότι «οδηγούμαστε σε απολύσεις ή στην υποκρυπτόμενη απόλυση, αφού πολλοί εργαζόμενοι «οδηγούνται» στην παραίτηση με την «υποσχετική» ότι κάποια στιγμή, όταν ανακάμψει η επιχείρηση θα απασχοληθούν εκ νέου».
Σύμφωνα με το εκπρόσωπο Τύπου της ΓΣΕΕ το πρώτο διάστημα μετά την άρση του lockdown «δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα σε ό,τι αφορά τα ποσοστά της ανεργίας και αναμένεται ραγδαία αύξησή τους και σε επίσημο και σε ανεπίσημο στοιχεία. Και ας μην ξεχνάμε υπάρχει πάντα ένα ποσοστό της τάξης του 3 έως 4%, πέραν της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας, γιατί κάποιος που απασχολείται με τέσσερα – πέντε ημερομίσθια το μήνα εμφανίζεται ως εργαζόμενος ενώ στην πραγματικότητα είναι άνεργος».

Με δεδομένες και τις απώλειες που θα έχει φέτος ο τουρισμός και τα συναφή επαγγέλματα ο Δ. Καραγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και όχι αποσπασματικές αποφάσεις που δεν έχουν αποτέλεσμα. Υπάρχουν και επιπλέον προβλήματα, γιατί είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι, που δεν έλαβαν το επίδομα των 534 ευρώ, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», με παραμετροποιήσεις που έπρεπε να είχαν γίνει, αλλά δεν έγιναν, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανανεώσει το πρόγραμμα των 5.000 πτυχιούχων που εργάζονταν μέσω ΟΑΕΔ στο Υπουργείο Εργασίας και αλλού».

Τέλος ο Δ. Καραγεωργόπουλος υπογράμμισε ότι «και η δομή του προγράμματος είναι προβληματική, αλλά το πρόβλημα είναι και ποσοτικό, γιατί αν δεν πέσει χρήμα άμεσα στην αγορά, για να ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις, να έχουν ρευστότητα, να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλότοκα δάνεια από το τραπεζικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Αν αυτό καθυστερήσει θα είναι «too little, too late». Χρειάζονται πιο γρήγορες και ευέλικτες αποφάσεις».