Clean Up – Safety Day στο Δήμο Ναυπακτίας

Βανδαλισμένες πινακίδες στη Ναύπακτο «έλαμψαν» ξανά με την πρωτοβουλία του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» «Καθαρές Πινακίδες – Ασφαλέστεροι Δρόμοι»

Για άλλη μια φορά, η εκστρατεία CleanUp – SafetyDay του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με σύνθημα «Καθαρές Πινακίδες – Ασφαλέστεροι Δρόμοι», στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Η Δράσηπραγματοποιήθηκεμε την ευγενή υποστήριξη της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. την Πέμπτη 2Ιουλίου 2020, στο Δήμο Ναυπακτίας, σε οδούς που παρουσίαζαν σοβαρό πρόβλημα βανδαλισμού των πινακίδων οδικής σήμανσης. Η πρωτοβουλία αυτή του Ινστιτούτου τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Δήμου Ναυπακτίας.

Πρόκειται για μια σειρά πρωτότυπων και ουσιαστικών δράσεων, που συνεχίζονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια, με σκοπό την άμεση ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι βανδαλισμένες και δυσανάγνωστες πινακίδες οδικής σήμανσης, οι οποίες έχουν «διακοσμηθεί» από μπογιές ή αυτοκόλλητα. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνάδει απόλυτα με το όραμα του Ινστιτούτου για «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα» καθώς στοχεύει στην ενεργό υποστήριξη της υπεύθυνης και ασφαλούς οδήγησης, στην πρόληψη των τροχαίων συμβάντων, αλλά και στην αποκατάσταση του πολιτισμού και της ασφάλειας στους δρόμους και τις γειτονιές της χώρας.Παρόμοιες δράσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο Μαρούσι, τη Δάφνη, την Ελευσίνα, την Καλλιθέα,τους Αμπελόκηπους και τις Σέρρες.

Στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν εθελοντές και μέλη του Ι.Ο.ΑΣ.,και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής. Όλοι μαζί, ξεκινώντας από την Πλατεία Φαρμάκη στις 9 το πρωί, και αψηφώντας τον καύσωνα του Ιουλίου, κατάφεραν να αποκαταστήσουν114έντοναβανδαλισμένεςπινακίδες οδικής σήμανσηςσε προκαθορισμένες οδούς της περιοχής. Συγκεκριμένα, οι 35εθελοντέςαπό Ναύπακτο,Πάτρα, Μεσολόγγι, και μαθητές με τους καθηγητές τους από τα εκπαιδευτήρια Πάνου χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και έχοντας μαζί τους τα απαραίτητα υλικά καθαρισμού και τον κατάλληλο εξοπλισμό, προχώρησαν στον καθαρισμό των πινακίδων στη Λεωφόρο Αθηνών μέχρι Οδό Ασκληπιού, στην οδό Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα μέχρι Εθνικής Αντιστάσεως και στην οδό Ναυμαχίας Ναυπάκτου.

Πολλές πινακίδες ήταν βανδαλισμένες ή καλυμμένες από αυτοκόλλητα, παρόλα αυτά οι συμμετέχοντες στη δράση συνέχισαν και ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους με μεγάλο ενθουσιασμό.Ταυτόχρονα, κατέγραψαν τα συνολικότερα προβλήματα που συνάντησαν στο δρόμο τους κατά τη διάρκεια του καθαρισμού πινακίδων (ξηλωμένες ή/καιγερμένες πινακίδες, σήματα όχι καλά βιδωμένα, κλαδιά δέντρων που κρύβουν τη σήμανση, κλπ.), τα οποία θα αποσταλούν σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η ανταπόκριση του κόσμουτης Ναυπάκτουκατά τη διάρκεια και αυτής της Δράσης ήταν πολύ ενθαρρυντική. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η πρωτοβουλία αυτή συσπειρώνει συνεχώς όλο και περισσότερους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς καιενεργούς πολίτες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα. Με την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας, οι συμμετέχοντες στη δράση εθελοντές παρέλαβαν ως συμβολικό και ιδιαίτερο χρηστικό δώρο το ανακλαστικό γιλέκο και το προστατευτικό καπέλο της δράσης.

Η συμμετοχή στις Δράσεις Καθαρισμού των Πινακίδων πραγματοποιείται πάντα υπό την καθοδήγηση των έμπειρων μελών του ΙΟΑΣ και είναι ανοιχτή σε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Επισημαίνεταιότιγια τηδιοργάνωσητηςδράσης που πραγματοποιήθηκε σε ανοιχτό χώρο, είχαν ληφθεί υπόψη όλα τα μέτρα ασφαλείας και οι κανόνες ατομικής και συλλογικήςυγιεινήςγια την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα μετηνισχύουσα νομοθεσία.

Στηρίξτε κι εσείς την προσπάθειά μας. Όλοι ΜΑΖΙ για την ο-ΔΙΚΗ μας ασφάλεια!Καθαρί-ΖΟΥΜΕ, δεν βανδαλίζουμε!

Περισσότερες πληροφορίες: τηλ. 210-8620150, 6984111206, www.ioas.gr