Η «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος τίμησαν για άλλη μια χρονιά το νησί Κάλαμος

Μέσα σε κλίμα απόλυτου σεβασμού το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου διοργάνωσαν την Κυριακή 19 Ιουλίου στον Κάλαμο εκδήλωση με σκοπό να τιμήσουν το νησί που φιλοξένησε χιλιάδες Μεσολογγίτες κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών, της Εξόδου αλλά και μέχρι την Απελευθέρωση της Ιερής Πόλης το 1829.

Η εκδήλωση φέτος λόγω των περιορισμών εξ αιτίας της πανδημίας, σε αντίθεση με την περσινή, ήταν λιτή. Ξεκίνησε το πρωί με πανηγυρική δοξολογία που τέλεσε ο μητροπολίτης Λευκάδος & Ιθάκης κ. Θεόφιλος και συνεχίστηκε το απόγευμα με ομιλίες του ιδρυτή & διευθύνοντός συμβούλου της «Διεξόδου» Νίκου Κορδόση, του βουλευτή Αθανάσιου Καββαδά, του δημάρχου Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και του δημάρχου Λευκάδος Χαράλαμπου Καλού.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο που φιλοτέχνησε ο εικαστικός επιμελητής της «Διεξόδου» Βαγγέλης Ρόμπολας από τους προαναφερθέντες καθώς και από τον αντιπεριφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ανδρέα Κτενά και την πρόεδρο της Κοινότητας Καλάμου Γιώτα Γρατσοπούλου και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των Μεσολογγιτών ο Δήμος Λευκάδος. Έτσι, όπως αναφέρθηκε και στις ομιλίες, το καραβάκι του μνημείου που συμβολίζει την θαλάσσια σύνδεση Μεσολογγίου και Καλάμου απετέλεσε την απαρχή μιας σχέσης φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών τόπων που θα εκδηλώνεται κάθε χρόνο από τους δύο συνδιοργανωτές πολιτιστικούς φορείς με την υποστήριξη των δήμων Λευκάδος και Μεσολογγίου.

Ας σημειωθεί ότι η σκέψη πραγματοποίησης των εκδηλώσεων τιμής και ευγνωμοσύνης προς το νησί Κάλαμος που υλοποίησαν για δεύτερη χρονιά φέτος η «Διέξοδος» και ο Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου έρχεται ως επιστέγασμα του χρυσού μεταλλίου της πόλης που είχε απονείμει το 1960 ο δήμαρχος Χρήστος Ευαγγελάτος και το οποίο δεσπόζει έκτοτε στο γραφείο της Κοινότητος.