Μια τρύπα στο…. νερό, αφού μιλάμε για διαχρονική παθογένεια

Οι παράνομες συνδέσεις και οι επί χρόνια απλήρωτοι λογαριασμοί ύδρευσης είναι ένα θέμα διαχρονικό, που φυσικά δεν απασχολεί μόνο το δήμο Ξηρομέρου. Είναι μια παθογένεια που δημιουργήθηκε από την εποχή, πριν τον «Καλλικράτη» και τη συνένωση των δήμων σε μεγαλύτερα σχήματα.

Στο Αγρίνιο, για παράδειγμα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ύδρευσης το 2015 ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων προέρχονταν από τους πρώην δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο το 2010. Οι παράνομες συνδέσεις, εντωμεταξύ είναι από μόνες τους ένα άλλο μεγάλο θέμα, που θέτει ζητήματα τόσο για την ασφάλεια του δικτύου, όσο και για την επάρκεια σε νερό, αφού ως επί το πλείστον χρησιμοποιούνται για αρδευτικούς λόγους. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, αν και το θέμα της συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό, η αντιπαράθεση μεταξύ νυν και πρώην δημοτικής αρχής έφερε την η προοπτική να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή για το θέμα, με το δήμαρχο Κ. Λύρο να αντιτείνει σε μια αποστροφή του λόγου του προς την αντιπολίτευση πως πρέπει να υπάρξει μια ανάλογη διαπαραταξιακή επιτροπή για να «πιάσει» τις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο της ύδρευσης.

Οι έως τώρα εξαγγελίες για πάταξη του φαινομένου σε όλες τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κάνει μια… τρύπα στο νερό, αφού οι καλές προθέσεις δεν φτάνουν για να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα, που έχει πάρει διαστάσεις πλέον. Η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου μέχρι στιγμής τουλάχιστον δείχνει την απαιτούμενη βούληση και αποφασιστικότητα. Αρκεί φυσικά να φτάσει έως το τέλος της διαδρομής.