Η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στο Αργυρό Πηγάδι

Γράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης
Μια ξεχωριστή και με ιδιαίτερους συμβολισμούς δραστηριότητα είχαμε το τριήμερο 24,25,26 Ιουλίου στον Δήμο Θέρμου και ειδικότερα στο Αργυρό Πηγάδι. Ο Σύνδεσμος Αργυροπηγαδιτών και ο Δήμος Θέρμου είχαν την τιμή να φιλοξενήσουν την Ένωση των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ελλάδος, η οποία θέλοντας να τιμήσει τους Ορεινούς Δήμους και τους Τοπικούς Συλλόγους των ορεινών χωριών, όρισε ως χώρο πραγματοποίησης μιας πανηγυρικής της συνεδρίασης το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών» στο Αργυρό Πηγάδι.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν έφτασε στα χέρια του Προέδρου της Ένωσης, Τριαντάφυλλου Σωτηρόπουλου, ένα βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα ο Σύνδεσμος των Αργυροπηγαδιτών με τη συνδρομή του Δήμου Θέρμου, με τίτλο «Αργυρό Πηγάδι Ορεινής Τριχωνίδας Ιστορία – Περιβάλλον – Πολιτισμός», στο οποίο περιέχεται ένα μέρος του υλικού που σε ηλεκτρονική μορφή παρουσιάζεται στο προαναφερθέν Κέντρο, το οποίο από το 2017 λειτουργεί στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Από τον τίτλο του Κέντρου αλλά και του βιβλίου γίνεται φανερό ότι στόχος είναι η ανάδειξη πλευρών του πολιτισμού των ορεινών χωριών, οι άνθρωποι των οποίων έζησαν για αιώνες σε συνθήκες δύσκολες, με σκληρή δουλειά αλλά και με συνετή διαχείριση των περιορισμένων φυσικών πόρων, οργανώνοντας τις κοινότητές τους,τις οικογένειές τους, τη ζωή τους συνολικά με αρχές και αξίες όπως είναι η δημοκρατική λειτουργία, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη. Αξίες προφανώς πολύτιμες και για το σήμερα.Από την άλλη, τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Ενημέρωσης με ιστορία τριάντα και πλέονχρόνωνεποικοδομητικήςπορείας,έχουν καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία ως πυλώνες της ανεξάρτητης ενημέρωσης, που δίνουν λόγο μόνο στους Δημότες, τους Πολίτες, παρέχοντας πολύπλευρη ενημέρωση και αναδεικνύοντας όχι μόνο την κοινωνική και πολιτιστική ζωή των Δήμων στους οποίους λειτουργούν, αλλά ως Ένωση των Δημοτικών ΜΜΕ, στηρίζουν και την ελάχιστη προσπάθεια στην πλέον απομακρυσμένη γωνιά του τόπου μας.

Η καταξίωση δε αυτή δεν αφορά μόνο τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ως φορείς, αλλά και τους ανθρώπους που τα υπηρετούν. Πρωτίστως αυτούς, ως λειτουργούς και ζωοδότες τους. Διότι σ’ αυτή τη μακρόχρονη πορεία προσφέρουν με ζήλο, μεράκι, ευαισθησία, ενδιαφέρον και αγάπη για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της.Με αυτή την ευαισθησία κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Ένωσης, ο κ Σωτηρόπουλος, διαβάζοντας το βιβλίο. Και εισηγήθηκε στο Διοικητικό τους Συμβούλιο την επίσκεψη στο Θέρμο και το Αργυρό Πηγάδι. Μια εισήγηση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή και πραγματοποιήθηκε.
Έτσι είχαμε την χαρά να υποδεχτούμε τον Πρόεδρο, τον κ. Τριαντάφυλλο Σωτηρόπουλο από τη Δημοτική Ραδιοφωνία της Τρίπολης με τον Διευθυντή του Σταθμού κ ∆ημήτρη Μανιατάκο και ομάδα τεχνικών και δημοσιογράφων. Την Αντιπρόεδρο κ Μαρία Αρώνη από́ το ∆Ρ «Επικοινωνία»Ηρακλείου Αττικής. Τον Γενικό́ Γραμματέα κ Ιωακείμ Καλλιβρούση από́ τον «Αθήνα 9.84» του Δήμου Αθήνας. Τον κ Νίκο Ζεϊμπέκη εκπρόσωπο του«FM100» και «TV100» του Δήμου Θεσσαλονίκης και Αντιδήμαρχο της πόλης. Τον κ Νίκο Παρασκευά Διευθυντή του «Κανάλι 1»του Δήμου Πειραιά. Τον κ Χάρη Δάφλο και τον κ Κώστα Λαόσογλου από το Δ Ρ Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε άφιξη την Παρασκευή στο Θέρμο και διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο Απόλλων.Ο Πρόεδρος έφτασε το ίδιο βράδυ στο Αργυρό Πηγάδι και φιλοξενήθηκε στον ξενώνα του χωριού.
Το Σάββατο το πρωί οι φιλοξενούμενοι αναχώρησαν για Αργυρό Πηγάδι μέσω Δρυμώνα, με ξενάγηση σε όλη τη διαδρομή από την Αντιδήμαρχο Θέρμου κ. Γιάννα Καλημέρη, η οποία συνόδευε την ομάδα σε όλη την περιήγηση. Άφιξη στο χωριό, υποδοχή και ξενάγηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών με παρακολούθηση και σχετικού ντοκιμαντέρ. Ευκαιρία για μια πλατιά συζήτηση για τον πολιτισμό αυτών των μικρών τόπων, των μικρών πατρίδων, των ορεινών χωριών μας που αποτέλεσαν για αιώνες την ραχοκοκαλιά της Μεγάλης Πατρίδας. Ακολούθησε φαγητό στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού, επίσκεψη και ξενάγηση στο Ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα του εξ Ιωαννίνων, του πρώτου Ναού στην Ελλάδα προς τιμήν του Αγίου, επιστροφή στο Κέντρο και πανηγυρική συνεδρίαση της Ένωσης.

Το βασικό θέμα ήταν η προετοιμασία του επόμενου συνεδρίου της Ένωσης που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Η συζήτηση ωστόσο, επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά και σε πολλά ακόμα χωριά της πατρίδας μας για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού τους πλούτου και στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ζωντανά, παρόλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες- ιδιαίτερα για τα ορεινά χωριά του Δήμου Θέρμου η πρόσβαση σε αυτά αναδεικνύεται ως κυρίαρχο πρόβλημα, αφού συνδέονται ακόμα με χωματόδρομους, μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα-και τις δυνατότητες της Ένωσης να βοηθήσει στην ανάδειξη και προβολή των προσπαθειών αυτών.Αυτό που κυριάρχησε ήταν ο ειλικρινής από όλους λόγος ψυχής, η ευαισθησία και το ενδιαφέρον να στηριχθεί η ουσιώδης ανθρώπινη ανάγκη για διατήρηση της σχέσης μας με τη Φύση, η ανάγκη για ουσιαστική γνώση της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας, η ανάγκη στήριξης όλων των περιοχών της πατρίδας μας, στο οποίο δυστυχώς η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ένωσης, ο κ. Σωτηρόπουλος, άνοιξε την ομιλία του λέγοντας: «Ευχαριστούμε όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και άφησαν αυτά τα μέρη παρθένα για να τα βρούμε εμείς σήμερα, αλλά…». Και φυσικά αυτό το «αλλά» το συμπληρώνει ο καθένας και με τον δικό του τρόπο, από την αγωνία και το ενδιαφέρον για αξιοποίηση του τεράστιου φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας μας συνολικά και του κάθε τόπου χωριστά και αναντίρρητα για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.Μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών και ευχαριστιών η ομάδα αναχώρησε για διανυκτέρευση στην έδρα του Δήμου,το Θέρμο. Την επομένη το πρόγραμμα περιλάμβανε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Δήμαρχο Θέρμου κ Σπύρο Κωνσταντάρα, ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου και επιστροφή.

Η πραγματοποίηση της συνεδρίασης της Ένωσης στο Αργυρό Πηγάδι και συνακόλουθα η γνωριμία με τους εκπροσώπους της, μας έδωσε δύναμη και αισιοδοξία. Γιατί βλέπεις ανθρώπους με συνολική άποψη και φιλοσοφημένη στάση ζωής, να παραβλέπουν την αναπόφευκτη ταλαιπωρία μιας παρόμοιας εξόρμησης, να καταθέτουν ιδέες και προτάσεις, να εκφράζουν απλόχερα τη διάθεσή τους να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο. Και είναισίγουροότιόσουπάρχουντέτοιοιάνθρωποι, τονώνεται η πίστη ότι τα πράγματα μπορούν καθημερινά να βελτιώνονται.

Η Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ στο Αργυρό Πηγάδι